lördag 20 oktober 2007

Lyssna lagligt: Napster, WE7 eller Deezer?


Det verkar som att det händer lite när det gäller alternativ till den olagligt nedladdade musiken. Dels så har gamla goda rötägget Napster bytt skrud och nu kan du gratis lyssna på streamad musik från deras hemsida. Betalar du en månatlig kostnad kan du ladda ner låtarna också. Detta gäller om du bor i USA, för oss i övriga världen så får vi en hel halv minut med musik i taskig kvalitet så det är i princip ointressant. Artistutbudet verkade dock vara rätt bra, Anekdoten och Opeth fanns i arkivet men inte Edge Of Sanity.
Sen kan man vara riktigt omständig och använda sig av WE7. Deras idé går ut på att du laddar ner låtar som har en tio sekunders reklamsnutt inbakad i början av sig. Efter en månads reklamlyssnande så får du möjlighet att ladda ner tjugo stycken av låtarna utan reklam. Vill du ha fler än tjugo låtar får du betala för. Tanken är god, men orkar man verkligen med detta tillvägagångssätt i längden? Eller ens till en början? Jag gör det inte och har därför inte ens testat tjänsten. Utbudet är inte heller något att hänga i julgranen; ingen av grupperna ovan fanns i deras arkiv.

Den sista sidan jag tänkte skriva om är Deezer. Deras idé går ut på att användarna laddar upp låtar till deras sida som sedan streamas. Du behöver inte ens registrera dig för att göra detta. Lätt som en plätt. Enligt informationen på deras sida så finansieras detta av reklamen på sidan som delas broderligt(?) mellan Deezer och musikerna. Jag vet inte om så är fallet och tänker inte forska i det heller utan använder sidan för att lyssna på artister som jag är intresserade av. Eftersom Deezer är beroende på vad som laddas upp så är utbudet och ljudkvaliteten väldigt varierad. Utbudet fick till exempel bara 1 av 3 i det kända opethanekdotenedgeofsanity-testet. Men helt klart värt att ge en chans och min favorit av de tre som jag tagit upp idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar