lördag 3 november 2007

Hiphophöjdare


Jag har ju skrivit att jag gillar de flesta genrer, men på sistone har det blivit mycket progressiv rock. För att råda bot på det så är det nu dags för lite hiphop. Jag är ingen storkonsument men det finns guldkorn om man bara letar lite.
Just gangstarappen, liksom black metal, kan vara svår att ta på allvar ibland. Vuxna karlar i för stora basketkläder som rappar om hur de just skjutit sin knarklangare med en AK-47 och är på väg till sin bitch (alternativt bitches) och dricka sprit. Livet kanske är just så i Compton eller Inglewood, jag har ingen aning? Men det känns rätt mycket som att det är en roll som spelas av de flesta gangstarappare. Men om man bortser från detta så finns det bra musik att upptäcka och här kommer tre exempel.

Vi tar tidsmaskinen till 1982 och lyssnar på en av de tidigaste hiphoparisterna,
Grandmaster Flash and The Furious Five med låten "The Letter".
Vi hoppar fram sex år till 1988 då
N.W.A. släppte låten "Straight Outta Compton", vilket i mycket passar in på beskrivningen om gangsatrap som jag skrev ovan, men det är ändå den bästa hip hoplåt som gjorts.
Så hoppar vi fram till nästan nutid och sveriges bästa hiphopare,
Timbuktu, som 2003 beskriver dagen efter på fyndig svenskskånska i låten "The Båtten Is Nådd".
Sådär, då har man skrivit om ännu en genre som jag gillar i den här bloggen. Vad blir det härnäst?

2 kommentarer:

  1. Vafalls! Inget från Public Enemy? Som jag by the way tycker är en alldeles utmärkt orkester! Bass! How low can you go?

    SvaraRadera
  2. De har också gjort några fina bitar, men jag har lite problem med Flavor Flav. Men vem vet, kanske blir det fler hiphopinlägg, och då med Public Enemy, i framtiden?

    SvaraRadera