onsdag 28 november 2007

Obskyrt mästerverk: Comus - First UtteranceUnder några år i början på sjuttiotalet (1971-73) existerade Comus och under denna tid lyckades de släppa två stycken skivor varav den första, "First Utterance" i dag anses (av de som känner till den) som ett mästerverk. Med anledning av att Comus kommer att göra en högst oväntad återförening på Melloboat i mars nästa år och att jag ska dit och se dem så tänkte jag skriva lite om bandets debutskiva.
Om man bara lyssnar på musiken så möts man av väldigt fin progressiv folkrock med inslag av akustisk gitarr, fioler och bongotrummor som ibland bryter ut i långa hårdare partier. Vissa paralleller har dragits till Jethro Tull, vilket inte är helt felaktigt. Det som verkligen sticker ut är texterna som handlar om, för den tiden, mindre vanliga ämnen som bland annat mentalsjukdom ("The Prisoner"), våld ("Drip Drip") och våldtäkt ("Diana", "Song to Comus"). Vill du studera texterna mer noga finns de
här. Vill du lyssna på skivan har jag lagt in den i Media Master-radion.
Jag kom i kontakt med bandet under mina skivbutiksturneér till Stockholm i början på nittiotalet då jag och en kompis spenderade dagar att bläddra genom skivbackar i hopp om att hitta bra musik. På något sätt hittade skivan till min samling och jag har lyssnat mycket på dem genom åren. Någon annan som inspirerats av Comus är Mikael Åkerfeldt från Opeth som lånat textrader från "Diana" och "Drip Drip". I klippet nedan ser vi Åkerfeldt på en restaurang i London lyssnandes på Glenn Goring som spelar en liten snutt på gitarren från "The Herald". Ni kommer med största säkerhet hitta både Åkerfeldt och mig själv i publiken till Comuskonserten på Ålands hav nu i mars.

(Källor: Wikipedia, Rubberneck)

2 kommentarer:

  1. Comus har varit ett oskrivet blad för mej,råkade bara snubbla på dom och länken till Opeth gjorde mej stum.

    SvaraRadera
  2. Det är som sagt inte överdrivet många som känner till Comus. Opeths Mikael Åkerfeldt är visst en samlare av gamla obskyra progskivor så förr eller senare så var det väl oundvikligt att han skulle upptäcka dem.

    SvaraRadera