måndag 3 december 2007

Blind Melon, mer än bara No RainEn kille jag gjorde lumpen med pratade hela tiden om Blind Melon. Jag hade inte hört dem när jag berättade för honom att jag läst att sångaren Shannon Hoon hade dött av en överdos, men någonstans där vaknade mitt intresse för bandet. Gruppen hade en kort karriär där de bara hann släppa två studioskivor, "Blind Melon" och "Soup". Den sista är min favorit med ett antal topplåtar som tyvärr inte så många känner till, ska jag välja min absoluta favoritlåt så får det nog bli "2 X 4". Gruppen spelar amerikansk rock med inslag av Led Zeppelin och psykedelika och utöver det Shannens speciella röst.
Tack vare att Shannen var kompis med Axl Rose så fick gruppen lite uppmärksamhet och kunde släppa debutalbumet som till en början sålde dåligt. Det var först när de släppte singeln "No Rain" det började ta fart och gruppen sålde många miljoner exemplar av skivan. Tyvärr så hade Shannen stora problem med droger och efter att ha gett sig ut på en turné för "Soup" så hittades han död efter en överdos kokain den 21 oktober 1995. Efter hans död släpptes B-sidesskivan "Nico", namnet togs efter Hoons dotter som bara var 13 veckor när hennes pappa gick bort. "Nico" är för övrigt en mycket bra skiva som inte alls låter som ett hopplock av gammal skåpmat.
Där kunde historien om Blind Melon ta slut, men 2006 bestämde sig gruppen att återförena sig, den här gången med Travis Warren från Rain Fur Rent på sång. På
gruppens Myspace finns några låtar med den nya sångaren som låter helt ok. Ibland låter han spöklikt mycket som Shannen, vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till sånt. Å ena sidan så behålls ju gruppens sound men å andra sidan kommer den nya sångaren alltid hamna i den gamlas skugga. En ny skiva är planerad att släppas 2008, ska bli intressant att höra.

Videoklippet är ett liveframträdande med "Toes Across The Floor" från "Soup".

Jag lägger in "Soup" i Media Master-radion. Vill du läsa mer gör du det förslagsvis på
Wikipedia.

2 kommentarer:

  1. Må Shannon Hoon vila i frid. Maken till sångare stöter man sällan på.

    SvaraRadera
  2. Blind Melon var underbara! Har sällan sett maken till ett svängigare rockband. Man kan inte stå still. Särskilt till favoriten "2x4" och "Dear Ol' Dad". Mycket bra band. Senaste skivan är helt ok, trots Shannons icke närvaro. Låter som att sångaren till viss mån försöker låta lite FÖR mycket som Shannon?

    SvaraRadera