tisdag 4 december 2007

The Decline Of The Western Civilization1981 gjorde Penelope Spheeris en film om punkscenen i Los Angeles som hette The Decline Of The Western Civilization, filmen har sedan dess fått något av en kultstatus.

Sju år senare gjorde hon uppföljaren The Decline of Western Civilization II: The Metal Years som är den jag just sett. Filmen är en dokumentär om glamrockbanden som härjade i Los Angeles på åttiotalet, vi får se mer eller mindre kända pudelrockare sitta och flamsa och försöka säga något genomtänkt om sex, droger och rock n roll, de lyckas inte så särskilt ofta. Även lite kändare namn som bland annat Ozzy, Gene Simmons (Kiss), Paul Stanley (Kiss), Lemmy (Motörhead), Dave Mustaine (Megadeth) och Steven Tyler (Aerosmith) dyker upp för att även dem leva upp till rockmyten. Av dessa är det väl bara Mustaine och Lemmy som verkar ha något vettigt att säga. Den mest kända, och egentligen mest tragiska, scenen är när Chris Holmes (W.A.S.P.) sitter och häller i sig vodka i poolen med sin mamma vid sidan av. Utan att han är medveten om det då så visar han verkligen avigsidorna med livsstilen.

Den tredje och sista filmen, The Decline of Western Civilization III, kom 1998 och är en återvändo till punkscenen i Los Angeles.

Jag har inte sett den första och tredje filmen, men tvåan var underhållande på sitt sätt, trots vissa amatörmässiga drag. Vill du slå ihjäl en och en halv timme finns det sämre sätt att göra det på. Filmerna finns att se på Google video.

Länkar:

  • The Decline Of The Western Civilization på Google video: urdålig kvalitet eller bara halva filmen.
  • The Decline of Western Civilization II: The Metal Years på Google video: bra kvalitet.
  • The Decline of Western Civilization III på Google video: länk (vet inte hur kvaliteten är, fick den inte att funka när jag skrev detta).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar