tisdag 15 januari 2008

Svenskt och bra: ÄnglagårdEn kompis hämtade mig på Arlanda efter en vecka på Mallorca 1994. Han hade köpt en skiva som han satte in i bilstereon med orden "Det här är bra, det kommer du att gilla." Ut strömmade musiken från Änglagårds debutplatta "Hybris" och min kompis hade verkligen rätt; det var bra och jag gillade det verkligen. Hela debutskivan är ett mästerverk, kanske den bästa svenska skiva som gjorts? Annika Sundbaum-Melin, dåvarande skivrecensent på Aftonbladet, gav skivan fyra av fem plus med motiveringen att låtarna var för korta. Ett positivt omdöme för en progressiv rock-skiva på den tiden (eller för den delen, nuförtiden) hörde inte till vanligheterna. Jag kan inte annat än hålla med Annika, det enda felet med skivan är att den är för kort. Låtarna är extremt komplicerade tiominuterstycken med en myriad av olika takter, teman och melodier men så skickligt ihopfogade att resultatet blir en njutbar helhet inramat av ett idogt användande av mellotron. Detta är vad som, för mig, kännetecknar riktigt bra prog. Sången sjungs på svenska och har stora likheter med det Kaipa gjorde på sjuttiotalet.

Den andra skivan, "Epilog", släpptes snart efter det att jag upptäckt gruppen och även den är väldigt bra. Sången är skippad och låtarna är, om möjligt, än mer komplexa. Tyvärr tycker jag att gruppen tappade lite av flytet på den skivan. Orsaken till att jag tycker så är ju bara på grund av att jag använder den kompletta debuten som måttstock.
"Epilog" skulle visa sig vara det sista studioalbumet från gruppen då den splittrades strax efter. En liveskiva släpptes 1996 med namnet "Buried Alive" inspelad på gruppens sista konsert.

Allt hade kunnat tagit slut där, men bandet återförenades högst oväntat 2003 för några konserter, dock utan sångaren och gitarristen Tord Lindman. Jag hade turen att vara på stockholmsspelningen och det är en högt värderat konsertminne (som ni kan se bilder från här). Efter dessa spelningar blev det tyst från gruppen så frågan är om vi någonsin kommer att höra ljuv musik från deras håll igen?

Jag lägger ut kanske den bästa svenska låt som någonsin gjorts: "Kung Bore" från debutalbumet.


Kung Bore by Änglagård on Grooveshark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar