onsdag 27 februari 2008

Svenskt och bra: AnekdotenEtt av mina svenska favoritband är helt klart Anekdoten. Jag och min proglyssnande kompis upptäckte bandet relativt tidigt i deras karriär och har sen dess inte släppt taget. Gruppen började med att spela covers av King Crimson och det återspeglas rätt tydligt på deras första skiva, "Vemod", från 1993. Dock har de gjort något eget av dessa influenser och skapat ett eget anekdotensound. Gruppen pendlar mellan det stenhårda och det smäktande mellotronpampiga i sina låtar. På de senare skivorna, "Gravity" (2003) och "A Time Of Day" (2007), har de tonat ner det hårda och låtarna är kortare och lugnare. Jag ser inte detta som att gruppen blivit sämre utan att gruppen har utvecklats åt ett håll som de själva gillar. Med det sagt så kan jag erkänna att min favoritskiva ändå är deras första. Från den lägger jag in ett videoklipp med låten "Karelia".Första gången jag såg gruppen live var i Borlänge 1996, turligt nog så spelades konserten in och några låtar släpptes på skivan "Live EP". Jag kan säga att jag blev hyfsat förvånad när jag såg att jag var med på omslaget. Nere i högra hörnet står det en andäktig kille och tittar upp på bandet och det råkar vara undertecknad. Det är nog ända gången som man hamnar på omslaget till en skiva. Dum som jag var köpte jag inte den när det begav sig, men hoppas att den kommer att finnas till försäljning på Melloboat och förhoppningsvis med en signering av bandet.I samband med deras första skiva åkte gruppen till USA där de deltog i den årligt återkommande progfestivalen Nearfest där de gjorde succé, bland annat med deras tolkning av Gustav Holsts "Mars" som jag hittat ett osynkat klipp med (det är inte "Devil's Triangle" som det står på YouTube).Gruppen har aldrig slagit bland de stora massorna utan har en hängiven undergroundpublik, först och främst i Japan, men är helt klart värda att upptäckas av fler. Jag kommer definitivt inte missa gruppens uppträdande på Melloboat. Läs mer på gruppens officiella hemsida.

2 kommentarer:

  1. men du den där Karelia-låten var ju apbra!! Det här måste kollas upp noga. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Ja, Anekdoten är ett hejdundrande bra band. Bland det bästa man kan få tag på i detta land. Har varit med från början och måste nog hålla med, Vemod är nog fortfarande min favoritplatta...

    SvaraRadera