tisdag 29 april 2008

LKJInfluerad av min brors reggaedunkande genom pojkrumsväggen letade sig Linton Kwesi Johnson (eller LKJ som han också kallas) in i min skivsamling. Hans samhällskritiska texter blandad med dub-reggae var något som jag fattade tycke för och skivan "LKJ In Dub" (1980) tycker jag är en höjdare. "LKJ In Dub" är något så, om man börjar fundera på det, konstigt som en dubmixplatta av dub-reggaelåtar. Om man vill generalisera grovt så kan man säga att man lagt eko på de redan ekolagda instrumenten. Låter konstigt när man skriver, speciellt om man, som jag, inte är insatt i alla termer och begrepp i genren, men låter väldigt bra när man lyssnar.
Även i sin ursprungsform är låtarna mycket starka och min absoluta favorit är "Sonny's Lettah" som handlar om polisbrutaliteten i England i början på åttiotalet. Det är ett liveframträdande med den låten som jag lägger in nedan. Ett bra sätt att utforska Lintons musik är att införskaffa samlingen "The Best of Linton Kwesi Johnson" från 1980 och läsa mer om honom
här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar