fredag 4 april 2008

Vad är grejen med Sunn O)))?Så här ligger det till; både Steven Wilson (länk) och Jocke Berg (länk) har visat sin uppskattning för gruppen Sunn O))) och eftersom det är två herrar vars musik jag verkligen uppskattar så måste ju gruppen kollas upp. Så ut på Wikipedia för att läsa lite om dem. De verkar spela något som kallas drone metal vilket är en undergenre som jag aldrig hört talas om, men jag är öppen för nya grejer. Drone metal (alternativt drone doom) kännetecknas av långa utdragna toner som är extremt distade och nedstämda och avsaknad av melodi och rytm. Okej, det låter minst sagt udda, men jag ger inte upp... Sunn O))) verkar vara en populär grupp för det blir många träffar när jag söker efter dem på YouTube. Jag kör igång en video (som jag även lagt in här nedan) och möts av fem kåpbeklädda karlar som kör igång med en låt som stämmer väldigt bra in på beskrivningen av drone metal. Till en början låter det som ett mystiskt intro, problemet är att introt aldrig tar slut och det enda som händer är att ett hårddistat ackord byts mot ett annat. Jag är inte främmande för tokiga infall i musik, exempelvis så kan ju King Crimson spåra ur rejält ibland, men de hittar tillbaka till något som väcker intresse i alla fall. Nu har jag baserat hela mitt inlägg på några få liveklipp som jag hittat på internet vilket inte är helt rättvist, men det känns ändå som om det är lite kejsarens nya kläder över det hela. Men om det nu är det så känns det ju konstigt att två musiktrollkarlar som Steven och Jocke gillar gruppen, men de kanske har lyssnat på så mycket musik att de måste ha något extremt alternativt för att få en utmaning?
Långt inlägg om en grupp som jag inte ens gillar (än??). Bilda din egen uppfattning med klippet nedan. Skulle du gilla det du ser och hör hittas finns det en del
två och tre av låten (som jag inte vet namnet på).16 kommentarer:

 1. Kollade första klippet på
  Sunn O)))..... Det var det mest pinsamma, larviga, löjeväckande, idiotiska... ja jag har inte ord. Jag blir nästan förbannad om det är så att folk tjänar pengar på sån skit!

  SvaraRadera
 2. Jag har drömt om att bli rockstjärna, men det där är inget att sträva efter. Klä sig i kåpa och bröla med gitarrer. Stackare som finner mening i den där musiken, dom mår nog inte så bra.

  SvaraRadera
 3. Värt att påpeka är att Jocke talade mycket om Sunn-Earth i klippet. Ett samarbete mellan två band som i grundidén är rätt lika varandra, men i utförandet rätt olika.
  Earth lirar mer stoner/drone/psychedelia-baserad musik med sega, monotona gångar, dock med ackordbyten och mycket som Sunn O))) saknar/väljer bort.
  Earths musik är mycket lättare för lyssnaren att ta in än den strålskadade förstärkarvåldtäkten som Sunn O))) framför.

  Typ.

  Om man dock letar efter mer melodier i Sunns verk så rekomenderar jag albumet "Altar", av Sunn O))) och Boris. Fortfarande blytunga muller och dylikt, dock varvat med melodier med text t.om.

  SvaraRadera
 4. Intressant att få lite mer kött på benen eftersom min kunskap om gruppen är rätt liten.

  En sak man dock kan säga om bandet är att det väcker känslor. Både på YouTube och här på bloggen så är det upprörda kommentarer.

  SvaraRadera
 5. Det är klart att om man förväntar sig musik med klar låtstuktur, melodier, gitarrsolon och lyssningsbara texter så fattar man noll av Sunn O))) och andra drone-/dark ambientband. Det man måste begripa är att det här är experimentell ambient, ljud helt enkelt, som strävar efter att plantera känslor. Det är som att lyssna på vilken annan konstmusik som helst.

  SvaraRadera
 6. Även om jag ser mig själv som hyfsat bevandrad inom musiken så hade jag inte en aning om att det ens existerade något som kallas drone-musik. Jag tycker det är intressant att utforska genrer långt utanför mainstream-fåran. Ibland hittar man något man gillar. Så är väl inte fallet med den här stilen, men jag tycker att den är fascinerande att höra de som har en annan uppfattning än mig själv förklara vad de gillar med (i det här fallet) Sunn O))).

  SvaraRadera
 7. Tänk även på att detta är just drone metal/drone doom. Tro inte att något nödvändigtvis låter som Sunn O))) när du hör eller läser ordet "drone". Det kan t.ex. vara organisk drone (ambient) som Stars Of The Lid som är baserad på helt andra instrument och ljudkällor med vackra och mjuka ljudlandskap som resultat. Eller elektronisk spacig drone ambient. som Steve Roach t.ex.

  SvaraRadera
 8. Jo, jag upptäckte att det fanns andra sorters drone-musik när jag grävde djupare i Steven Wilsons sidoprojekt och hittade Bass Communion som jag även skrev ett inlägg om. Det hittas här.
  Tack för tipsen om de andra artisterna.

  SvaraRadera
 9. jag var på den konserten på Volksbühne i berlin 2006 som klippet kommer ifrån. det är fortfarande den mest maxade spelning jag har sett. jag hittade Sunn o))) just när jag kände mig trött både på låtar och dess typiska struktur och på den electro akustiska noice scenens skrap. Nu har jag funnit en plats där jag uppskattar både låtar och noice men jag älskar verkligen Sunn o)))!! I min värld blir jag lite förvirrad av att Jocke Berg gillar det eftersom jag anser att det han gör inte är det minsta intressant.

  SvaraRadera
 10. Intressant att läsa hur du hittade fram till gruppen. Speciellt eftersom jag är så långt ifrån dem, även om jag, mycket tack vare kommentarerna här, börjat förstå lite mer vad det handlar om.

  SvaraRadera
 11. Sunn O))) är riktigt häftigt att lyssna på när man lyssnar på en skiva i ett mörkt rum liggandes i sin säng. Pröva skivan Black One.

  SvaraRadera
 12. Fyfan vilka reaktionära, trista och trångsynta kommentarer här. Sunn O))) är väldigt... originella, men inte behöver ni kalla dem skit för det.

  SvaraRadera
 13. 2 av 12 kommentarer som är negativa som jag ser det?

  Den mest negativa verkar vara du ;)

  SvaraRadera
 14. Asså varför klagar ni? Drone regerar! Å Axxa e j-ligt löjlig med sin kommentar. Mitt svar på den e att de kan hända att de kanske inte gör de för å tjäna pengar. Råkar bara vara så att vissa kanske vill ha lite musik som e utmaning för hjärnan iställe för å ba gå runt me hjärnan på tomgång å I-Poden på shuffle!!!

  SvaraRadera
 15. Sunn är mästerliga, de utmanar en som lyssnare ordentligt. Man måste sjunka in, falla bort och koppla iväg omvärlden, om man gör det och har lite tur, så uppenbarar sig en helt otrolig och omänsklig ljudbild.
  Folk är för fega nuförtiden, de vågar inte ta tag i annorlunda musik, men ge Sunn en chans.
  Om du fatta grejjen, så kommer du fortsätta lyssna.

  SvaraRadera
 16. Axxa: Till skillnad från musiken du verkar lyssna på så gör Sunn inte sin musik för att tjäna pengar.

  Som anonym nämnde ovan så är det otroligt bra musik när man kommer in i det... Sen gäller det väl att man hamnat på rätt spår innan och har tålamod, annars är det väl bara något man slänger direkt.

  SvaraRadera