onsdag 21 maj 2008

Rix-dagDe som känner mig vet att jag inte direkt är någon påhejare av Radio Rix. En genomsnittlig dag så brukar jag lyssna lite på Sveriges Radio, ett antal egna album och någon internetradiokanal så Rix har inget utrymme i min musikvardag. En kompis sitter i ett kontorslandsskap där alla lyssnar på samma kanal dagarna i ända. Eftersom hans musiksmak är väldigt lik min så brukar han beklaga sig för mig över just Radio Rix. Jag har varit förundrad över hur så pass många, dag ut och dag in, lyssnar på en kanal som, i mina öron, spelar samma låtar om och om igen. Därför bestämde jag mig för att en hel dag lyssna på kanalen för att veta vad jag pratar om. Här är min rapport.

Dagen börjar med Rix MorronZoo som mellanåt faktiskt kan vara lite underhållande och det spelades mindre musik i det programmet än vad jag väntat. Lite drygt med reklamen, men den visste jag skulle vara där så den filtrerade jag undermedvetet bort. MorgonZoo slutar klockan 10 och sen börjar musiken spelas, jag skrev en anteckning klockan 10.30 där det står "mycket schlager men det går hyfsat bra". Mycket schlager blev det verkligen, Charlotte Perrellis "Hero" spelades fyra gånger under dagen, BWOs "Lay Your Love On Me" tre. Nordman, Sanna Nielsen och Velvet spelades åtminstonde två gånger var. Däremot så började dagen med färre idolartister än jag trott, men de spurtade bra på eftermiddagen med Måns Zelmerlöw och E.M.D. Tråkigt nog bestod dagen av ovan nämnda artister eller någon tillrättalagd radiorock. Jag blev lite förvånad av att det faktiskt spelades gamla klassiker som No Doubt och U2 ibland, det trodde jag inte.
Dagen avslutades med ännu ett snackprogram där programledarna satt och pratade skit (bokstavligen pratade de om bajs). Småroligt program men inget som gav något intryck.

Hur ska man summera det här försöket då? Jag vet att många tycker om schlagermusik och det är absolut inget fel med det. Jag kan tycka att vissa schlagerlåtar är helt ok, men skulle nog inte köpa någon skiva med en sådan artist. Det som var min farhåga och som tyvärr uppfylldes var denna upprepning av populära låtar. Jag skrev klockan 15.06 att jag började tröttna och jag skulle inte för allt smör i Småland lyssna en hel dag till på kanalen. Inte så mycket på grund av musikvalet utan just att låtarna nöts sönder. Om jag skulle lyssna på Genesis "The Lamia" tre, fyra gånger varje dag skulle jag tröttna på den men det verkar inte genomsnittslyssnaren av Rix uppleva med sina favoritlåtar. Så min fråga jag hade innan står kvar; hur kan man digga till en låt den femtonde gången man hör den på fyra dagar? Jag ser chefen för Rix (eller vilken Top40-radiokanal som helst) framför mig när han överlägset dumförklarar lyssnarna: "Den här låten hörde de i och för sig för en timme sedan, men pöblen bryr sig inte om vad de lyssnar på. Vi kör den igen".

Lite kuriosa: min arbetskamrat trodde aldrig att han skulle uppleva den dagen och började retas genom att spela Genesis och Opeth. Min ovan nämda kompis undrade vad det var för självmordstest jag höll på med.

3 kommentarer:

 1. Jag gör en salut till dit mod.

  Men skulle det inte vara bättre att lyssna på Rock Klassiker eller Bandit så man kan se vilken musik de spelar, om det är någon bra i bland?

  SvaraRadera
 2. Kan vara en intressant uppföljning på det här inlägget för att se hur en kommersiell kanal med, i teorin, en musiksmak närmare min egen står sig.

  SvaraRadera
 3. Jag är imponerad att du ens klarade en kvart. Det tråkiga med dessa kanaler är ju att allting handlar om pengar; de låter någon låt gå på 'power play' för att något skivbolag slängt några slantar i bössan. Och allting är sådär SUPERBRA hela j-la tiden. NRJ är väl kanske värre, eller lugna favoriter - men en avdankad grungig rockräv som jag pallar inte ens med att lyssna på Bandit, de kör ju samma grejer hela tiden för att hålla sin rockiga profil. Vaddå "vi spelar vad vi vill"? Ha.

  SvaraRadera