tisdag 17 juni 2008

Oljud med hjälp av en glasrutaNu, mina damer och herrar, är det dags för ännu ett inlägg om konstmusik. Den här gången fascineras jag av en karl som kallar sig Justice Yeldham (Lucas Abela är hans riktiga namn) och som skapar musik genom att blåsa och vråla på en glasruta. På hans Myspace-sida står följande beskrivning:
What’s been described as "a trumpet player trapped in a two dimensional universe" is in fact the unique audio work of Justice Yeldham, a maverick musician with an unhealthy obsession with sheets of broken glass. By pressing his face and lips against the glass whist employing various vocal techniques ranging from throat singing to raspberries, he turns disguarded household windows into crude musical instruments. Resulting in a wide variety of cacophonous noises that are strangely controlled and oddly musical.

Resultatet blir faktiskt inte så olikt Sunn O))). Om det nu är bra eller dåligt låter jag vara osagt. Det som jag undrar över är vem som går och lyssnar på det här? Spelningar har Justice Yeldham gott om (enligt Myspace-sidan) så det finns ju bevisligen ett intresse. Kanske är det av samma orsak som gör att jag återkommer till ämnet drone- och oljudsmusik; att det är så konstigt och olyssningsbart att det är något som jag missat eftersom jag inte förstår det? I en kommentar till Sunn O)))-inlägget skrev en anonym läsare att sådan här musik strävar efter att plantera en känsla. I mitt fall blir känslan fascination och förundran. Då har de i så fall lyckats.
Slutsats av det hela är i alla fall att han får fram ett imponerande antal oljud från den där glaskärvan och att den var bra slemmig efter framträdandet.2 kommentarer:

 1. Värt kan vara att notera att Justice Yeldham spelar/framför noise, en genre som förutom är lika obskyr som drone, ofta hävdar sig vara raka motsatsen till drone. När man tittar lite närmare på hur de två stilarna är formade och vad de står för så är det tydligt att de faktiskt är rätt skilda.

  Justice Yeldham kan ses på The International Noise Conference runt om i Europa i början på nästa år. Festivalens manifest lyder: "15 minutes or less per act / no lap tops / no mixers / no droning"

  Trailer:
  http://current.com/items/88854195_the_international_noise_conference_2008

  SvaraRadera
 2. För övrigt skär han sig rätt ofta på glaset.

  SvaraRadera