fredag 15 augusti 2008

Vem uppskattar en mosh pit?När jag var på Melloboat i vintras och såg Opeth fick jag en upplevelse jag inte uppskattade. Jag pratar förstås inte om musiken eller uppträdandet, dessa var helt underbara, utan jag pratar om när några i publiken började kasta sig handlöst mot varandra i en mosh pit. Det var första gången jag upplevde en sådan i verkligheten och jag inte påstå att det är något jag gillade. I min värld är det helt obegripligt att man vill hålla på med något dylikt på en konsert som man (ofta) betalat dyra pengar för att se. Turligt nog höll hoppandet inte på så länge utan man kunde koncentrera sig på musiken igen.
Men... som med många andra saker man inte förstår så vill man ju veta vad det är som mosharna (eller vad de nu kan tänkas kallas) är ute efter när de kastar sig mot andra likasinnade. Jag gissar att det är en adrenalinkick liknande den fotbollshuliganer får när de träffas och gör upp.
Om man läser i ämnet på Wikipedia så framkommer det att det finns oskrivna regler att man ska hjälpa upp dem som ramlar med mera, men det stora problemet som jag ser är att så många andra blir drabbade. Oundvikligen kommer övrig publik bli påhoppade (som hände mig) och tar bort fokus från musiken, sen står det i wikipediaartikeln att det förekommit dödsfall vilket gör att det hela blir snäppet allvarligare.
Jag sökte på YouTube och hittade ett gäng videor med olika varianter där unga, gissningsvis överförfriskade, killar står och vevar som galningar i musikens namn. Jag kanske håller på att bli gammal, men jag förstår verkligen inte.

Wall Of Death:
Circle Pit:
Det vore intressant med en annan synvinkel på hela den här företeelsen.

4 kommentarer:

 1. Word. Moshpits är idiotiskt. En riktigt hårdrockare har bara tre riktiga moves:

  1. Headbanga
  2. Hytta med hornen
  3. Greppa apelsinen

  Det räcker så. I synnerhet på Opeth.

  SvaraRadera
 2. Jag ställer mig bakom sammma fråga. Är väldigt sparsamt erfaren vad gäller konserter men på Metaltown i somras togs mycket av glädjen ifrån mig under de två spelningar som låg mig varmast om hjärtat. Killswitch Engage och In Flames. Nej, istället för att njuta av musiken stod man aningen nervös över att få ett gäng ynglingar i ryggen eller en spark i huvudet (som jag faktiskt fick av en som så envist skulle publiksurfa) Nej, inte ens på Maiden på Ullevi kunde det vara lugnt. Självklart skulle ju några tonåringar "böka igång ett hål" och de lite äldre framför mig var påtagligt irriterade. Poängteras kan dock att jag bara är 21 bast, men tycker ändå inte att det är särskilt trevligt med hög skaderisk.

  SvaraRadera
 3. Moshpit är fan underbart! Adrenalinkick på hög nivå. Vill ni inte vara med får ni väl ställa er någon annnanstans? Går man på hårdrockskonserter BLIR det mosh, det är så.

  SvaraRadera
 4. Själv går jag dit för att lyssna på musiken, vara dyngfull och kramas med polarna i en ring kan man göra hemma ;)

  SvaraRadera