onsdag 15 oktober 2008

Spotify, skivbolagens räddare?Jag har nu fått tillfälle att prova på den väldigt omskrivna tjänsten Spotify och tänkte dela med mig om mina åsikter.

Först och främst får man nämna att den stora skillnaden mellan den här tjänsten och liknande tjänster (som Grooveshark och Deezer) är att Spotify har ett avtal med många stora (Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group, Sony BMG, Merlin, The Orchard och Bonnier Amigo) och små skivbolag vilket gör att det kliver ur gråzonen om vad som är lagligt och inte. Tack vare detta avtal så har tjänsten ett rätt massivt utbud med musik att välja på, även om jag inte kunde hitta vare sig Beatles eller Änglagård.

Själva programmet är väldigt överskådligt och lättanvänt, jag hade inga problem alls med det. Sök efter artist och/eller låt och om det finns något i databasen så dyker det upp en lista. Man kan därefter välja att spela låten eller så klickar man på artistnamnet och då dyker alla databasens skivor (inklusive singlar) som artisten finns med på upp. När du sen trycker på play så drar musiken igång direkt, vilket imponerade på mig.
En radiofunktion som spelar upp liknande musik med vald artist finns också.

Är det bara ros för det här programmet? Inte riktigt. Skivbolagen vill ha pengar för den musik man lyssnar på och det får de genom två olika varianter. Antingen så väljer man gratisalternativet där musiken avbryts för reklam efter var femte låt eller så får man betala 99 kronor i månaden för ett reklamfritt abonnemang.

Då kan man fråga sig; är det här räddningen för skvibolagen i dessa pirattider? Jag tror det är ett steg i rätt riktning, men jag är inte helt såld än. Spotify fungerar väldigt smidigt i datorn och jag har inte stört mig överdrivet mycket på reklamen än, men hur ska jag göra om jag vill ha musiken i min musikanläggning? I dagsläget strömmar jag musik från min dator till PS3:an samt lyssnar på gamla hederliga cd-skivor (som fortfarande ger bäst ljud). Skulle det läggas in en strömningsfunktion kan det kanske bli ett alternativ för vardagsrummet också.

För egen del känns det som att jag kommer använda reklamalternativet för att lyssna in mig på skivor för att se om de är värda att köpa och för att lyssna på musik på jobbet.

För att sammanfatta kanjag säga att Spotify är en av de mer intressanta musiktjänster på länge, men det kommer inte vara den enda musikkälla jag kommer använda mig av.

7 kommentarer:

 1. Hej. Jag och min sambo har haft Spotify ett bra tag nu som Beta-test, och är musiker själva. Vi är mkt nöjda med tjänsten. Vi har haft reklamfritt men nu sedan 2v med reklam, Jag stör mig heller inte på reklamen, ännu så länge iaf.
  Håller med dig om att det absolut är det bästa på marknaden just nu. Räddning för branchen kan jag inte säga att jag tror att det är, men ett litet steg i rätt riktning. Allt finns inte med i musikväg, men faktiskt det mesta i min musiksmak.

  Jag får ut musiken på Spotify genom kabel mellan datorn och min stereo.. Så jag kan lyssna på allt med full fräs hemma :-) Underbart!

  /antonia

  SvaraRadera
 2. Tack för din redogörelse för hur du upplever Spotify. Jag kan inte dra en kabel från min dator då den står på övervåningen så någong sorts strömning hade varit perfekt för min del.

  SvaraRadera
 3. Spotify är hur bra som helst, så skönta att slippa låna en massa musik på internetbiblioteket.
  Men testa även radioparadise.com för bra blandad musik.
  En tur till Clas Ohlson fixar strömningen.
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=60637723

  Ha det

  SvaraRadera
 4. Faktiskt var jag inne igår på internetbiblioteket för att undersöka om det går att låna på nätet. Tyvärr så var inte Söderhamns bibliotek ansluten till utlåningstjänsten så det gick inte, men behovet av det är mindre nu iochmed Spotify.

  Radio Paradise är faktiskt min favoritkanal, så den har jag redan upptäckt.

  Får kolla på den där strömningsgrejen på Clas Ohlson.

  Tack för tipsen och intryck.

  SvaraRadera
 5. Nu ramlar du väl baklänges Pär.... Jag har också börjat spotify-at.... //Matilda

  SvaraRadera
 6. Hehe, det ska mer till för mig att ramla baklänges. Om du börjar köpa gamla prograriteter på vinyl ramlar jag nog.
  Hoppas att du hittar en massa ny musik.

  SvaraRadera