onsdag 12 november 2008

Bilder på en utställningNu ska jag ut och tassa på okänd, klassisk mark. Jag kan inte påstå att jag vet direkt mycket när det gäller klassisk musik. Jag har absolut inget emot genren, men jag lyssnar nästan aldrig på den. Ändå så känner jag igen Mussorgskys "Bilder På En Utställning" och om man är någotsånär bevandrad i den progressiva rocken så vet man att det beror på Emerson, Lake & Palmers kända tolkning av verket. Jag sökte efter det engelska namnet, "Pictures At An Exhibition", på YouTube och hittade en konsert dirigerad av Esa-Pekka Salonen. Det roliga när man spelar upp den är hur lika ELP:s version är originalet; jag trodde de hade proggat till den men de är i det närmaste identiska. Man får en lite vidare bild av var Keith Emerson, och många andra proggrupper för den delen, fått inspiration från.

Jag lägger in klipp med båda versionerna så kan ni jämföra om ni vill.

Den klassiska:
Vill du höra mer:
del två, del tre, del fyra.

ELP:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar