torsdag 4 december 2008

Hur låter Steven Wilsons Insurgentes?Om man tar Steven Wilsons alla musikprojekt (Porcupine Tree, No-man, Blackfield och Bass Communion) och mixar ihop dem så får man något som kommer att likna hans nya platta, "Insurgentes", som släppts under eget namn. Steven har i intervjuer varnat (eller vad man ska säga) för att det är en svår skiva som bara han kan gilla i sin helhet. Just det uttalande var väl lite skämtsamt (!) sagt för att öka intresset men det ligger kanske lite i det ändå?

Hur låter det då? "Insurgentes" är en till stora delar lugn skiva där låtarna lunkar på ackompanjerat av piano och Bass Communion-brus. Detta sprak stör inte i små doser utan hjälper till att skapa den stämning som hela skivan har. Vissa sköna melodier har letat sig in här och där och Stevens sång bjuder inte på några större överraskningar.

Tyvärr så är den minsta beståndsdelen på den här skivan min, och antagligen de flesta andras, favorit bland Wilsons grupper; Porcupine Tree. Detta i kombination med att det faktiskt är en svår skiva att komma in i gör att jag inte är helt övertygad riktigt än, även om det finns några riktigt bra låtar. Jag måste (som vanligt) återkomma om ett tag då jag lyssnat lite mer på den.

Favoritspår på skivan just nu är "Get All You Deserve" och "Harmony Korine".

Låtlistan är följande:

1. "Harmony Korine" (5.08)
2. "Abandoner" (4.48)
3. "Salvaging" (8.17)
4. "Veneno Paral Las Hadas" (5.57)
5. "No Twilight Within the Courts of the Sun" (8.37)
6. "Significant Other" (4.31)
7. "Only Child" (4.24)
8. "Twilight Coda" (3.25)
9. "Get All You Deserve" (6.17)
10. "Insurgentes" (3.55)
Mer info på insurgentes.org. Tidigare inlägg om skivan (med smakprov av musiken): här och här.

2 kommentarer:

  1. Hur tycker du nu? Jag ser det som ett mästerverk faktiskt och 2008:s bästa skivsläpp. De bästa låtarna är enligt mig: Harmony Korine, No Twilight Within The Courts of the Sun, Abandoner, Insurgentes, Puncture Wound och Collecting Space. Men alla låtar håller faktiskt högsta klass. Ett mästerverk.

    SvaraRadera
  2. Skivan har helt klart växt. Inte så mycket att jag tycker att det är ett mästerverk.
    Jag har inte haft möjlighet att lyssna på skivan i min stereoanläggning än, jag gissar att den kommer mer till sin rätt i den. Jag ska ta mig tid någon dag och göra det.

    SvaraRadera