torsdag 18 december 2008

Sjukt Opeth bättre än de flesta friska band

Som vanligt när jag ska se Opeth så blir jag förkyld. Samma visa på Melloboat i våras. Men det var inte värre än att jag kunde åka ner och se spelningen den 17 december på Debaser om än lite snörvlande och hostande.
Värre var det då med herr Åkerfeldts hals som in i det sista gjorde det osäkert om det skulle bli någonting över huvud taget, turligt nog blev det det.

Först ut bland förbanden var The Ocean som jag inte ens vissteom att de skulle uppträda, men det var en rätt trevlig bekantskap som blandade proginslag med döds- och postmetal. Stenhårda killar.

Sen var det dags för Cynic som jag hade lite förväntningar på men det föll mig inte i smaken i det långa loppet, låtarna var för snarlika varandra för att hålla en hel konsert även om det ska sägas att det fanns guldkorn här och var.

Sist ut kliver ett sjukt Opeth på scenen och förklarar att spelningen egentligen borde ställts in men "det går ju inte" och att vi får ha överseende med att han kommer sjunga dåligt idag. En kvinna i publiken skriker då att det inte gör något vilket lockade fram skratt hos alla.
Så drar då musiken igång och till en börjar hörs inte sången alls, kanske tog Mikael det extra försiktigt men man undrade ju om det inte skulle bli bättre? Turligt nog blev det så och visst, sången var inte hundraprocentig, men eftersom alternativet var inställd spelning så var det lätt att ha förståelse med det.
Låtarna som framfördes var:

"Heir Apparent"
"The Grand Conjuration"
"Godheads Lament"
"The Lotus Eater"
"Hope Leaves"
"Deliverance"
"Demon Of The Fall"

Extranummer:
"The Drapery Falls"

Självklart spelas många låtar från senaste plattan och det är helt i sin ordning då den är väldigt bra men framträdandets absoluta höjdpunkt för mig var "Deliverence" där bandet tryckte på rejält. Kan man annat än bli imponerad av Martin Axenrots trumspel?

Spelningen får inte högsta betyg på grund av halsproblem och i viss mån ljudkvalitet, men detta är inget bandet kan klandras för så kanske blir det en fullpoängare på någon av vårkonserterna. Och som jag skrev i överskriften: även ett sjukt Opeth är bättre än de flesta andra band är friska.

Jag återkommer om jag hittar några videoklipp och bilder från spelningen och lägger ut dem här på bloggen.

1 kommentar:

  1. Doom-introt i Heir Apparent som orsakade omedelbar massheadbang var kul. ;O)))

    SvaraRadera