måndag 26 januari 2009

Nu har helvetet frysit till isJag har genom åren läst Fredrik Virtanens krönikor i Aftonbladet även fast jag ofta blir irriterad på hans och hans kompis Per Bjurmans skrivande. Ändå läser jag dessa båda herrars hyllande av Bruce Springsteen och New York-romantiserande namedroppande så någonting har de uppenbarligen som fångar mitt intresse. Nu har jag ingenting emot vare sig Springsteen eller New York, snarare tvärtom, utan det känns som att krönikorna ofta halkar in i dessa hjulspår om och om igen. Ett annat hjulspår är deras massiva motstånd till min favoritgenre progressiv rock. Från första början så har det varit ett evigt tjatande om hur dålig denna musikstil är och det är därför jag blir minst sagt förvånad när jag läser den här krönikan i Aftonbladet. Virtanen skriver faktisk att han gillar Mike Oldfields "Tubular Bells" och Yes "Close To The Edge". Att han sedan lägger till en brasklapp att han snart kommer sluta lyssna på grund av texterna känns ju mest bara underligt.

I alla fall så bevisar det här min hemmasnickrade tes om att alla som är något sånär musikintresserade kommer till slut att börja lyssna på prog.

5 kommentarer:

 1. Hej

  Ja det är väl som vanligt när progressiv rock får lite uppmärksamhet i media. Man är helt enkelt tvungen att slänga in en brasklapp för att inte göra sig till åtlöje inför andra recensenter och "musikproffs". Fast just i detta fall kan jag till viss del hålla med Virtanen. Generaliserar man lite och tittar på många prog-grupper och deras texter så blir det ibland ganska pinsamt...JRR Tolkien och andra fantasy-författare har nog skadat den progresssiva rocken mer än nåt annat, och så alla rymdteman då...Själv föredrar jag den progressiva rock som inte behandlar tomtar och troll...såvida inte musiken är så oerhört bra så att den överglänser texterna, vilket ju är fallet hos många.

  Björn

  SvaraRadera
 2. Helt klart är det så att vissa texter känns rätt krystade. Jag kommer spontant att tänka på Ayreons texter.
  Sedan kan man ju alltid vända på det och se vilka texter det är på valfri låt från radion, då kanske det inte är så dumt med låtar om hobbitar och svarta hål?

  SvaraRadera
 3. Sant så sant. Jag avfärdar inte texter om tomtar och troll, man behöver ju inte lyssna/läsa texterna. Jag bara menar att man gör sig till en lätt måltavla när man besjunger troll och svarta hål...

  Björn

  SvaraRadera
 4. Virtanen och Bjurman är två gamla posnören som snöat in på amerika och springsteen - skit i dem!

  SvaraRadera
 5. Det som är så tragiskt med dessa herrar är också hur de försöker upprätthålla sin elitistiska gubbmusiksmak i krönikor för att sen ändå krypa till korset och tvingas låtsas vara intresserade av Aftonbladets Rockbjörnen där bästa utländska artist/grupp inte helt sällan blir sånt som de föraktar, t ex Britney Spears. Eller varför inte Virtanens helt fantaaastiska rapportering från Melodifestivalen.

  Måste vara kul att ta den så hårt rätt upp i du-vet-vad, Virre? Jag beundrar _VERKLIGEN_ din journalistiska integritet. Hälsa melodifestivalen från mig. Puss!

  SvaraRadera