måndag 2 februari 2009

Gästinlägg: En digital musikresaFör att få lite annan infallsvinkel och val av ämnen här på bloggen tänkte jag att jag skulle börja med gästbloggare. Först ut är min kompis Johannes som i vanliga fall skriver på Teknikhemmet där han skriver mycket om HTPC och annat datorrelaterat. Men nu har han lånat ut sin tid och kreativa ådra. Håll till godo.

------

I slutet på 1996 lyssnade jag på min första mp3-låt. Jag har kvar en CD med ett antal mp3:or från den tiden och kvalitén är rent ut sagt usel. Det tog dessutom riktigt lång tid att konvertera en CD och dessutom en massa processorkraft att spela upp dem. Under 1997 blev det bättre genom WinAMP som var mindre krävande och dessutom gick att anpassa med snygga "skins". Jag hade inte fattat vilken revolution som var på gång utan tyckte mest att CD-skivorna med mp3 var en lämplig ersättare till blandbanden.
1999 kom
Napster, hårddiskarna hade växt till sig en hel del och helt plötsligt började folk hamstra mp3:or som om det gällde livet. På fester började det stå datorer kopplade till stereon spelandes långa playlists och någon självpåtagen DJ såg till att listan blev än längre. Fortfarande hade det inte förändrat mitt sätt att lyssna på musik i någon större utsträckning. Min mp3-samling bestod till största delen av de artister jag redan tidigare lyssnat på.
Den första stora förändringen av mina vanor var genom alla de radiostationer som började dyka upp under början av 2000-talet. Min lokala musiksamling förlorade en hel del intresse och istället fanns jag stationer som spelade musik precis enligt min smak.
Sen blev det 2004 och jag hittade
Audioscrobbler (senare last.fm). Eftersom det är en tjänst som registrerar vilken musik man lyssnar på och utifrån det föreslår ny musik blev jag tvungen att börja se över min dammiga mp3-samling igen. Den kompleterades även med en massa ny musik som Audioscrobbler direkt tipsat mig om eller som jag sett att andra med min musiksmak lyssnat på.
2005 började jag använda
Pandora som effektivt kombinerade musikrekommendationer med tillgång till musiken. Återigen blev min musiksamling mindre intressant och Pandora gick dessutom att kombinera med Last.fm (Audioscrobbler). Det fungerade bra tills Pandora blev stoppat för användare utanför USA men nu fanns det en massa andra alternativ MeeMix, GrooveShark, MediaMaster och en bunt andra som jag testat.
I år var det dags för nästa steg i min digitala musikresa. Det var
Spotify som tog steget. Spotify känns som om jag hade en otrolig samling musik själv fast den egenligen ligger någonstans på Internet. Möjligheten att dela playlists är genial och genom den kan jag fortsätta upptäcka ny musik. Jag har idag tillgång till otroligt mycket mer musik än någonsin tidigare utan något som helst behov av att "äga" musiken.
Möjligheterna är enorma och det måste sitta miljoner människor runt om i världen som förändrat sitt lyssnade på ett sätt som liknar mitt. Skivbolagen har haft många år på sig nu och det är ofattbart att de inte lyckats med någonting annat än att reta upp folk. Internet som distributionsform gör det möjligt att tjäna en liten summa på väldigt många transaktioner istället för att sälja ett fåtal exemplar till ett högt pris. Tänkt om posten agerat på samma sätt och försökt stoppa eposten eftersom den förstör deras affärer. Brevbärare måste väl ha betalt för sitt jobb?
Slutligen ett litet tips till
Joost: Ni har möjlighet att bli ett Spotify för film. Infrastrukturen finns redan. Det gäller bara att hitta en annan affärmodell än den som används idag. Det behöver inte vara gratis som idag. Folk är beredda att betala om det fungerar bra. Jag lovar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar