torsdag 23 april 2009

Modrý Efekt på tjeckoslovakisk TV 1976Först och främst måste jag be om ursäkt för det här inlägget. Uppenbarligen har jag lagt in det enbart för att locka besökare genom att skriva om den hetaste kommersiella musiken kombinerat med det populäraste tv-programmet.

Mr X skickade en länk som han hittat på Dan Swanös forum där det tipsades om det tjeckoslovakiska bandet Modrý Efekt och ett inhemskt TV-framträdande från 1976 (tror programmet heter Music Studio M).
Mycket kan sägas om det här klippet. Musiken är komplex prog som kräver inlyssning och har influerats av bland annat Yes, skulle jag tro. Mycket skickliga musiker och jag tycker att det är bra. Man märker att det var ett annat musikaliskt klimat då för det är inte ofta musikframträdanden i TV börjar med ett tre minuters trumsolo nuförtiden. Sedan kan man undra vad åhörarna tycker? För uttrycket "publiken blev vild" hör inte hemma i det här klippet. Stod tjeckoslovakiska säkerhetspolisen i kulisserna redo att gripa in om någon ens rörde en fena?

Kör igång klippet nedan för en 26 minuters video som du antagligen inte trodde du skulle se imorse när du vaknade. Jag trodde inte det i alla fall. Mer om gruppen på
Prog Archives.


2 kommentarer:

 1. Hej!

  Vi har märkt att många med oss gillar din blogg och vill därför ge dig och en av dina läsare möjligheten att vara en av de få utvalda (endast 200 personer!) att få chansen att både träffa Erik och uppleva en väldigt speciell spelning på intima Gröna Lundsteatern. Under aftonen kommer Hassle och hans band att spela låtar från sitt kommande album.

  Vill du publicera en tävling på din blogg för att vinna biljetter till konserten? Svara i så fall på det här mejlet till contest@ten.se snarast.
  Gå in på www.erikhassle.com/contest för mer info. Kvällen har 18-årsgräns.

  Erik Hassle & Artist Company Ten hoppas få se dig och någon av dina läsare 5:e maj.

  Lyssna in dig mer på Hassle: http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=erik+hassle&aq=f

  SvaraRadera
 2. Hej

  Vilket underbart klipp med en grymt bra grupp.
  Tidstypiskt mitt-70-tals sound, vilket gradvis ändrades,för att kulminera i den fantastiska plattan 33, som kom i början av 80-talet, där musiken var mer syntesiser präglad, men med ljuvliga melodier och långa låtar. Lyssna på Radim Hladiks gitarrspel, grymt!

  SvaraRadera