torsdag 7 maj 2009

Bygg din egen fuskmellotronDet finns nog inget instrument inom den progressiva rocken som är lika mytomspunnet som mellotronen. Jag kommer ihåg att jag i smyg var framme och rörde Anekdotens mellotron innan deras spelning i Borlänge 1996 (som jag skrev lite om här) och att det var ett stort ögonblick.
Mellotronen var den första synten och lagrade ljuden på magnetband och varje tangent hade sitt eget band som spelades upp varje gång den trycktes ned. Efter åtta sekunder tog bandet slut och då blev det tyst så för att få ljud igen var man tvungen att släppa upp tangenten så bandet kunde spola tillbaka för att sedan trycka ner den igen. All denna manuella hantering gör att instrumentet ofta gick sönder och övergavs när mer hållbara alternativ dök upp.
Varför är det så mycket snack om mellotronen då när det verkar vara så krångligt? Det enkla svaret är de väldigt karaktäristiska ljuden som den levererar; de mest klassiska är flöjt, strängar och kör. Mer om originalinstrumentet kan läsas på
Wikipedia.

Vidare nu till inläggets egentliga syfte, att bygga sin egen mellotron. En man vid namn Max Bäckström nöjde sig inte med att gå fram och känna på instrumentet, han ville ha en egen. Men förutom att de är dyra så kräver de ju rätt mycket underhåll för att fungera. Max lösning på det hela var att ta en bärbar dator och ett midi-keyboard som han bygger in i en mellotronformad (M400 om man ska vara petig) möbel.
hans sida kan man följa arbetet från planering...


... via konstruktion......till det färdiga resultatet: Mini-Magitron


Max har även gjort en video som visar när han spelar på underverket och jag måste säga att jag är imponerad av slutresultatet. Det verkar inte vara en alltför komplicerad process, inte ens för en som mig som har tummen mitt i handen.

Fler bilder och en utförlig historia om projektet finns som sagt på Max hemsida.

3 kommentarer:

 1. Lite synd bara att den är så liten. :) Den äkta mellotron-känslan kräver en stor blaffig sak.

  SvaraRadera
 2. Egentligen är det bara att såga ut lite större träbitar och köpa ett större keyboard så kan man få den i originalstorlek. :)

  SvaraRadera
 3. Man kan bestämma själv och göra precis som man vill. Jag hade lite plywood och ett litet Midi-keyboard som har ungefär lika många toner som en riktig mellotron. Och jag ville kunna bära med mig den om man ska jamma nånstans. Till det är den perfekt!

  //Max Backström (inte Bäckström)

  SvaraRadera