torsdag 11 juni 2009

Steve Hackett - Shadow of the HierophantNär Peter Gabriel slutade i Genesis 1975 blev resterande medlemmar rådvilla och undrade om de skulle fortsätta som grupp eller inte. Vi vet ju alla hur det gick sedan med listettor i form av "Land Of Confusion" och "I Can't Dance". Gitarristen Steve Hackett passade på att under denna tid släppa en soloskiva kallad "Voyage of the Acolyte" som i mitt tycke är en bortglömd pärla. Och då först och främst låten "Shadow of the Hierophant" som är skriven tillsammans med genesismedlemmen Mike Rutherford. Denna låt har jag letat fram ett liveklipp med som ni kan avnjuta.
I och med att Steve slutade i gruppen 1977 så försvann han från de största scenerna men har fortsatt att släppa skivor i en strid ström och jag måste erkänna att jag har dålig koll på skivorna efter "Spectral Mornings" men jag ska ta mig i kragen och lyssna mer på en av de allra bästa gitarristerna någonsin.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med föregående talare. Steve Hackett är en av de bästa gitarristerna någonsin och hans soloprojekt förtjänar att researchas mer. "Shadow of the Hierophant" är ett mäktigt vidunder till låt, och man kan gissa att det är här Anekdoten fick sin inspiration till sin mellotrononanilåt "Sad Rain".

  SvaraRadera
 2. Hmm, "Said Rain"... Det har jag inte tänkt på tidigare, men det är helt klart vissa likheter mellan låtarna.

  SvaraRadera
 3. Rekommenderar Steve Hacketts senaste rock-album, "Wild Orchids" från 2006. Underbart att inse att det kan löna sig att inte sälja ut sig till kommersiella intressen (som Collins och Genesis efter 1980 gjorde); Hackett är den ende av dem som är trovärdig idag. Även skivan efter "Spectral mornings" - "Defector" (1980) - är mycket bra. V.h. Einar Askestad

  SvaraRadera
 4. Tusen tack för tipsen. Ska genast lyssna på skivorna.

  SvaraRadera