tisdag 7 juli 2009

Bob Dylan - Desolation RowJag har varit inne och nosat lite på Bob Dylan tidigare (här), men aldrig riktigt fastnat. Detta kom att ändras lite häromdagen när jag var inne på en tråd i Prog Archives forum som handlade om proto-prog. Proto-prog kallas den musik som kom innan den egentliga progressiva rocken men som innehöll element som sedemera kom att känneteckna huvudgenren (läs en mer utförlig förklaring här). I alla fall så listades i denna tråd, som heter A Beginner's Guide to Proto-Prog, ett antal låtar som anses tillhöra proto-progen. Jag tyckte det var intressant och slängde ihop en spellista i Spotify med de låtar som jag kunde hitta. Jag lyssnade på dem och hittade några guldkorn, men den som stack ut var Bob Dylans "Desolation Row". En 11 minuter lång låt från 1965 hämtad från skivan "Highway 61 Revisited".
Så jag börjar sakta få upp ögonen för Dylan. Sent ska syndaren vakna. Lyssna på låten här nedanför.2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Har det där albumet, främst på grund av Like a Rolling Stone, men jag brukar inte lyssna på det. Jag vet inte, har alldrig riktigt gillat Dylan. Men Desolation Road är en av de bättre låtarna i albumet.

    Men den bästa proto-proggen tror jag nog ändå är The Who och kanske The Nice. The Beatles är nog kanske lite väl överskattade.

    SvaraRadera