fredag 7 augusti 2009

Leadbelly - Goodnight IreneI mitt inlägg där jag skrev om Bob Dylan nämnde jag avhandligen (eller vad det nu är) om proto prog, A Beginner's Guide To Proto-prog, som någon skrivit på Prog Archives. I den så har en hel hög gamla låtar listats som författaren anser vara proto prog.
De som jag tycker är mest intressanta är låtarna som kom innan 1966 då vissa inte har mycket med progressiv rock att göra, men ändå finns det små korn av vad som komma skall. Några, som exempelvis The Beatles "Norweigian Wood", är ju inte direkt ljusår från King Crimson medan andra som sagt är svårare att se vilka proto prog-kriterier som uppfylls.
En av dessa som jag personligen inte riktigt hittat progelementet i är Leadbellys "Goodnight Irene" från 1936, men det är helt klart något med låten som jag gillar men inte kan sätta fingret på. Det faktum att den är så pass gammal gör den intressant i sammanhanget; föddes den progressiva rocken i den stund som Leadbelly (Huddie William Ledbetter) spelade in "Goodnight Irene"? Nej, så lätt är det nog inte. Men fröet till vad som skulle bli genren kanske gjorde det? Nu ska man väl inte sönderanalysera låten utan helt enkelt konstatera att jag gillar den, men hade nog inte gett den så mycket uppmärksamhet om det inte vore för den här kopplingen.
Leadbelly har även en koppling till Led Zeppelins "Gallows Pole" då han 1939 spelade in låten "Gallis Pole" som kanske Robert Plant och Jimmy Page använde som inspiration till sin version. Just den låten har en fascinerade historia som jag nog kommer att återkomma till men så länge kan ni läsa om den
här.

Läs mer om Leadbelly här.

2 kommentarer:

  1. Ja det var onekligen svårt att hitta något proggelement i den. Inga märkliga ackordbyten, ingenting. Men bra var den ändå!

    SvaraRadera
  2. Du har väl inhandlat denna alldeles utmärkta DVD med proghjältarna Coheed & Cambria? Om inte är det dags nu. Läs mer om den på "http://brm.blogg.se/2009/july/musik-pa-dvd-coheed-cambria-neverender.html"

    SvaraRadera