fredag 28 augusti 2009

Strages mörka sidaTidningen Novell har skickat ut en uppmaning till en massa musikskribenter att framställa de 100 bästa låtarna från 00-talet. Förvånande nog har inte jag blivit tillfrågad vilket är mycket konstigt då jag är en av de mest betydelsefulla och mest lästa skribenter detta 00-tal. Hmm, så var det ju inte, nej. Lika bra är väl det för jag hade nog suttit med den listan till 2019 och ändå inte fått klar den. Då är det bättre att läsa andras listor och kommentera dem.

Skummade genom några av de utvalda och som väntat var det inga större överraskningar, det är Robyn, The Knife, Babyshambles, El Perro Del Mar, Outkast, MIA som dyker upp på de flesta listorna. De vanliga recensentsälsklingarna med andra ord. Visst här och var dyker exempelvis Sigur Rós upp men jag börjar misströsta ända tills jag kommer till Fredrik Strages 29:e-plats... Vad skådar mitt norra öga? Slipknots "People = Shit" huserar där. Det hade jag verkligen inte förväntat mig. Fortsätter neråt i listan och minsann, är det inte black metal på plats 65. Insprängt mellan Rihannas "Umbrella" och Teddybears "Cobra Style" ligger Dimmu Borgir med "Blessings Upon The Throne Of Tyranny". Mer svartmetall hittas på platserna 69 (Watain - "Legions Of The Black Light") och 93 ( Dark Funeral - "The Arrival Of Satan's Empire"). Dessa låtar hamnar för övrigt framför en av mina hypotetiska toppkandidater; Kents "Mannen I Den Vita Hatten (16 År Senare)".

Vad ska man dra för slutsat av det här då? De hårdare inslagen som hittas på Strages lista kommer med största sannolikhet inte finnas på slutlistan, men det är väldigt skönt att se en av de etablerade tyckarna (som inte är specialiserad på hårdrock) faktiskt ha favoritlåtar som sticker ut rejält. Och kanske, kanske är det en fingervisning om hur nästa musikaliska revolution á la Nirvana kommer att låta?

2 kommentarer:

  1. Skulle vara intressant om Dan Backman gjorde en lista, han är i princip den enda prog-vänliga journalisten i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Vem vet? Han kanske har fått en förfrågan?

    SvaraRadera