söndag 27 september 2009

Porcupine Tree - The Incident, vad jag tyckerNär jag beställde Porcupine Trees "The Incident" var jag lite nöjd med mig själv för att jag beställt den utomlands ifrån och förhoppningsvis skulle få den tidigare än många andra. Nu blev det inte så för den dök upp i fredags och först nu har jag fått tid att lyssna på den.

Så vad tycker jag då? Ja, först och främst är det verkligen inte lätt att sätta sig in i ett 55 minuters verk och jag kommer antagligen att byta åsikt ju mer jag lyssnar på skivan. Jag tycker att låten påminner mycket om "Anesthetize" från "Fear Of A Blank Planet" i soundet och då speciellt i de hårdare partierna. Som sig bör så blandas dessa partier med lugnare mer vackert melodiska samt med Steven Wilsons patenterade droneknaster. Lite anmärkningsvärt (och som jag även tagit upp tidigare) tycker jag de ogenerade Pink Floyd-lånen är som hittas först och främst i "Time Flies". Jag gissar dock att Steven kommer att få frågan om dessa (om han in redan fått den) och har säkert en väldigt djup tanke bakom. Jag ogillar inte "Time Flies". Tvärtom, det är den del på skivan som, tillsammans med inledningen "Occam's Razor" och "The Blind House", just nu tilltalar mig mest.

Skivan känns som Porcupine Tree med plusmeny, det mesta har vi hört tidigare men nu är allt bakat ihop till en enda lång låt. Eller ändå inte. För mig är något av det viktigaste med långa låtar att de olika partierna ska flyta i och ur varandra utan att man hör när en tar slut och nästa börjar för att sedan återvända till något sorts tema. Här är det mer att 14 fristående låtar lagts på rad men det kallas en lång för att flörta med progpubliken. Samtidigt som jag känner så tänker jag att det kommer bli väldigt roligt att höra "The Incident" live och en lågoddsare är att jag då helt byter åsikt.

Slutsatsen blir: eftersom man jämförs med vad man gjort tidigare så är det inte gruppens magnum opus, men det är ändå så otroligt mycket bättre än nästan alla andra skivor som släppts i år. Så om min recension känns lite negativ är det därför.

Och eftersom min åsikt inte kan säga hur du upplever albumet så tycker jag du ska lyssna själv, varför inte på Spotify?

2 kommentarer:

  1. Hej

    Jag kan hålla med dig Pär. Pratade med en kompis om The Incident igår och vi kom fram till att man ställer ganska orimligt höga förväntningar/krav på Porcupine Tree. Deras bakkatalog är så fantastiskt bra så man förväntar sig inget annat än att en ny skiva ska vara lika bra. Och fast nya skivan är bra så blir det inte en sån där "wow"-upplevelse. Ganska orättvist, men det är som du säger, det släpps ta mig tusan inte så många andra bra skivor idag så man får uppskatta de som faktiskt släpps. Och jag tror som du att nya skivan kommer att göra sig väldigt bra live. 3 veckor kvar nu tills de är här...

    SvaraRadera
  2. Nu är det bara två veckor. :)

    SvaraRadera