tisdag 20 oktober 2009

Recension av Porcupine Tree på Arenan 091020

20091019_230920_259674

http://www.rockfoto.net/artists/Porcupine%20Tree/gig/20091019/12034/photos/86306. PHOTO: Christian Gustavsson/ROCKFOTO

Då är jag hemkommen från min minisemester till Stockholm som förutom hälsa på min ditflyttade kompis även innehöll en konsert med Porcupine Tree.

Förband den här gången var Katatonia som jag såg på Melloboat (läs mer
här) och de är skickliga musiker men deras låtar låter alldeles för lika för att jag ska uppskatta dem. Jag är medveten om att det antagligen är för att jag inte lyssnat in mig tillräckligt, men igår hade jag hellre sett ett annat förband.

Efter bortfraktning av Katatonias grejer, dammsugning av scenen (faktiskt sant) och en vädjan att inte ta några kort ens med mobiltelefon så var det då dags för Steven Wilson och hans mannar att göra entré. Första låten var hela "The Incident" och som jag misstänkte (i
det här inlägget) så hamnade den i en annan dager när den upplevdes live. Vissa kortare pauser fanns det dock där de bytte instrument och pratade med publiken.
Efter den låten så tog gruppen en exakt tio minuters paus (en nedräkning gick igång och bandet stod på scen när den var nere på noll). Efterföljande låtar hämtades till stor del från "Fear Of A Blank Planet" och "In Absentia" men även "Russia On Ice" dök lite oväntat, men uppskattat, upp.

20091019_231127_231460

http://www.rockfoto.net/artists/Porcupine%20Tree/gig/20091019/12034/photos/86308. PHOTO: Christian Gustavsson/ROCKFOTO

Vad kan man då säga om spelningen? Den var väldigt lik
den i Annexet 2007 som jag var på: ofattbart skickliga musiker, otroligt bra ljud, mest nyare låtar men med några gamla favoriter. Med andra ord inga överraskningar men en konsert i världsklass. För övrigt så frågade Steven hur många i publiken som gillade death metal och det visade sig vara ungeför hälften. Vet inte varför han gjorde det? Kanske för att de hårdare delarna av låtarna uppskattas mer av svenskar än andra?

Läs DN:s recension
här.

20091019_231136_372914

http://www.rockfoto.net/artists/Porcupine%20Tree/gig/20091019/12034/photos/86311. PHOTO: Christian Gustavsson/ROCKFOTO

7 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Detta var en mycket bra PT konsert. Även jag var på Annexet (och innan dess på Trädgårn i Göteborg) och den största skillnaden denna gång var, för mig, publikens engagemang. Nu var det bra drag hos många och inte bara hos oss fanatiker längst fram...

  Jag tror att Steven Wilson är road av/uppskattar att så många metal-fans i Sverige gillar PT. Enligt SW brukar det ju bara vara en person per konsert som räcker upp handen på samma fråga i England... :) Porcupine Tree och SW kan nog till viss del tacka Opeth-kopplingarna för att det blev utsålt på Fryshuset!

  Katatonia var en positiv överraskning för mig, framförallt sångarens röst. Personligen hade jag kanske hellre sett Anekdoten eller Paatos som förband, men man kan ju inte få allt - och dessutom gillar jag att (för egen räkning) höra "mindre kända" band...

  Mvh,
  PerPer

  SvaraRadera
 2. Om jag inte har helt fel betraktas Sverige som dödsmetallens hemland och det är ett mer eller mindre känt faktum att SW gillar sådan musik.
  Han har dessutom lite mer personlig anknytning till Sverige då han har producerat några av Opeths skivor.

  Det sägs att SW tappade tron på musiken/industrin för ett antal år sedan. För mig ligger det nära till hands att tro att just upptäckten av dödsmetallen i form av bla Opeth och Meshuggah fick honom att återfå tron.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Håller med, det här var min hittills bästa PT konsert, Trädgårn 2007 var också bra men inte i samma klass. Av nostalgiskäl ligger spelningen på Musikens Hus i Göteborg också bra till. Då spelades ju mer äldre material också, men publikens engagemang i måndags bidrar till att göra den till den bästa hittills. Hoppas det blir lika bra på lördag i Lund. Konserten är ju förresten flyttad från Mejeriet till Olympen p g a högt biljettryck. Kul!

  SvaraRadera
 4. Ja, verkligen, en underbar konsert. Jag var också på Trägårn och blev helt frälst, men detta var bättre!!!

  SvaraRadera
 5. Håller med till 100 procent. Detta var den bästa musikaliska upplevelse jag haft på bra många år. Förmodligen det bästa jag sett sedan Zappa 1988. Folk verkar tycka det var konstigt att det dammsögs innan PT gick på scenen, men det beror på att SW alltid spelar barfota... Genier har sina idiosynkrasier...

  SvaraRadera
 6. Han frågade ju inte hur många som gillade death metal, utan hur många som spelade i Death Metal eller dylika metalband.

  SvaraRadera
 7. Jag tyckte han sa "How many are into death metal bands"; det vill säga hur många diggar death metal.
  Men han kunde ju lika gärna sagt "How many are in a death metal band" och i så fall har jag fel och du rätt.

  SvaraRadera