torsdag 14 januari 2010

Prog och punk - aldrig mötas de två?Eller gör de det? Det sägs ju att punken satte punkt för den progressiva rockens storhetstid i slutet av sjuttiotalet genom sin totala motsats i det mesta egentligen.
I
Wikipedias beskrivning av punk rock kan man bland annat läsa: "...typically with short songs...". Kollar upp progressive rock på samma ställe så beskrivs längden på låtarna så här: "...which may last longer than twenty minutes and are usually not 'songs' per se, but musical works that have a lot more in common with more established musical concepts...".
Vart vill jag nu komma med det här mer än att påpeka det som alla vet att punklåtar är korta och proglåtar långa? Jo, jag har hittat ett undantag i from av gruppen NOFX. Deras "The Decline" från 1999 klockar in på, i punksammanhang, evighetslånga 18 minuter. Musiken är helt klart punk, men den är uppbyggd som en proglåt med olika passager och teman.
Personligen är "The Decline" inget för mig då det som sagt låter lite för mycket punk för att falla mig i smaken men jag applåderar NOFXs vågade försök att viga två helt olika musikstilar med varandra.
Enligt Wikipedia så hade gruppen inte progressiv rock i åtanke när de skrev låten utan de fick ideén från bandet Subhumans som gjort samma sak tidigare.
Oavsett hur man vrider och vänder på det så har prog och punk stått varandra närmare än i den här låten.

Lyssna själva:1 kommentar: