onsdag 24 februari 2010

Tongivande bandmedlemmar fattas på RockweekendHur man än vrider och vänder på det så är det oftast vissa bandmedlemmar av som förknippas mer än andra. Ofta är det sångaren men kan lika gärna vara en gitarrist. I vissa fall kan det gå att byta ut en av dessa tongivande medlemmar (exempelvis AC/DC) men ofta så blir det inte samma sak (exempelvis Marillion). Det kan bli riktigt pinsamt som när The Animals spelade på Strömmingsleken för ett antal år sedan. Problemet var att den enda originalmedlemmen var basisten.

Denna företeelse verkar ha spritt sig till Rockweekend. Jag roade mig med att undersöka vilka av de största bokningarna till årets festival som fortfarande har en någotsånär klassisk sättning och det är väl bara Twisted Sister och Saxon som klarar sig bra. Både Dee Snider och Biff Byford kommer till Mohed i sommar.
I övrigt ser det inte lika bra ut: Deep Purple saknar Ritchie Blackmore och Jon Lord, Sepultura spelar utan Max och Igor Cavalera och Skid Row saknar Sebastian Bach. Over The Rainbow som består av före detta medlemmar från olika uppsättningar av Rainbow saknar även de Ritchie Blackmore men har istället hans son Jürgen.

Det är mycket möjligt att dessa grupper är bättre och är mer harmoniska med de nya medlemmarna, men jag kan ändå inte skaka av mig känslan av att det fattas något. Är jag den enda som tänker så?

3 kommentarer:

 1. Hej Pär

  Jag kan bra hålla med. Ibland kan det bli riktigt pinsamt, ta de medlemmar som döper sina band efter sitt eget namn och lägger till det band de en gång varit med i, och det blir riktigt pinsamt t ex Mick Pointer's Marillion (kommer för övrigt till Göteborg för spelning i vår) och John Payne's Asia. Finns många exempel på pinsamma band som bara har 1-2 orginalmedlemmar kvar. Har inte vågat kolla uppställningen på Sweden Rock, men den festivalen brukar också präglas av "tribute" band i bästa fall och "cover" band i värsta fall... Aerosmith ska tydligen spela där och då utan Steve Tyler antar jag, likaså Guns N Roses med bara Axl kvar...

  SvaraRadera
 2. Hej! Vad har du för mailadress? MVH Sanna Fernkvist Melin

  SvaraRadera
 3. Min mail är: per_eriksson75@hotmail.com

  Längst upp i höger kolumn har du en länk du kan klicka på.

  SvaraRadera