måndag 1 mars 2010

Kent - HjärtaJag har hört "Hjärta", som jag tycker är den bästa låten från Kents senaste skiva "Röd", på radio ett antal gånger och tänkte att jag skulle leta reda på videon till den. När jag gjorde det så visade det sig att det inte var en video i vanlig mening utan ett samarbete med tv-programmet Efterlyst (på Tv3) för att hedra dem som finns kvar när en närstående försvinner.

Följande uttalande (jag gissar att det är det officiella) kan läsas på
YouTube:

Varje år försvinner hundratals svenskar spårlöst. Många försvinner frivilligt, medan andra har blivit utsatta för brott. De anhörigas sorg, rädsla och längtan är en oerhörd börda att bära. Många viger sitt liv åt att söka efter sina älskade. I en kortfilm musiksatt med Kents nya singel Hjärta vill Kent och Efterlyst uppmärksamma en grupp människor i samhället som ofta står ensamma i sitt lidande.

Kent har länge haft tanken på att göra en kortfilm av låten Hjärta med fokus på försvunna människor. I Sverige saknas det dock en rikstäckande organisation som tar tag i dessa frågor och det enda forumet som faktiskt existerar är Efterlyst. Därför tog Kent kontakt med Efterlyst och resultatet blev en 4.37 minuter lång film, regisserad av Robinovich.

Filmen tar upp åtta autentiska försvinnanden som har uppmärksammats i Efterlysts sändningar i TV3 och är en konstnärlig tolkning av de anhörigas sorg, inte ett redaktionellt inslag. De anhöriga har godkänt att fallen uppmärksammas i filmen.
Jocke Berg säger följande på Kentforumet om filmen:

Det inte tänkt som en video.
Mer som Friends-filmen vi medverkade i.
Men det kommer att likna en video till formen väldigt mycket
Vi har dock inga planer på att skicka den till... Mtv.
Den kommer att finnas på nätet och visas på Efterlyst.
Om andra kanaler vill visa den så inte oss emot så länge de anhöriga är ok med det.

Vi letade länge efter en organisation som engagerat sig i detta, men de enda vi kunde hitta som verkligen jobbat med dessa frågor var Efterlyst.
"Hjärta" berör ämnet specifikt (och andra... tillstånd som kan relateras till försvinnanden).
Vi hörde av oss till dem för att se om de var intresserade av någon form av samarbete kring detta.
Behjärtansvärt säger jag, alltid bra när stereotypen av den egocentriska popstjärnan motbevisas. Läs mer på Kent.nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar