onsdag 21 april 2010

Skivan som uppfann heavy metalOm jag säger att jag kan presentera en skiva som enligt vissa, bland annat kompositören Lou Reed själv, legat till grunden för heavy metal, punk, grunge, trance och techno så gissar jag att några ögonbryn höjs. Vad är det för skiva? Är det några kända låtar från den? Albumet heter "Metal Machine Music" (1975) och nej, det finns inga hitsinglar att hitta. Det är kort beskrivet fyra låtar på 15 minuter vardera bestående av feedback från elgitarrer, det vill säga oljud.
Ska jag vara snäll så kan man säga att det är roligare att läsa om skivan än att lyssna på den. Ska jag vara ärlig så kan jag citera Rolling Stone Magazine som skrev att det är lika behagligt att genomlida skivan som att spendera en natt i ett bussgarage.

Som mina tidigare djupdykningar i så kallad konstmusik (
Bass Communion, Sunn O)))) så tycker jag någonstans att det är fascinerande att man kan skriva så mycket om en timmes gitarrundgång. Än mer fascinerande är att skivan sålde i 100000 exemplar. Det räckte dock inte för Lou Reed fick sparken från skivbolaget RCA som började med en Metal Machine-klausul i sina skivkontrakt som gick ut band som signades fick skriva under på att inte göra något liknande "Metal Machine Music".
Att säga att skivan är grunden till tidigare nämnda genrer är att tänja på gränserna rejält. Den enda gemensamma nämnaren är, hur man än vrider och vänder på det, distorsionen som ibland dyker upp i heavy metal. I jämförelse är de mest publikfientliga minimalistiska black metal-band en orgie i easy listening.

Är det här det sista som skrivs om skivan och kommer den nu att för alltid falla i glömska? Nej, orsaken till att jag fick upp ögonen för den var att ett nysläpp på vinyl, blu-ray och DVD Audio är aktuellt samt en tillhörande promotionturné.

För att sammanfatta: jag tycker det är roligt och fascinerande att det faktiskt finns skivor som denna och att det skrivs och analyseras så mycket (inklusive detta inlägg) men det är, när allt kommer kring, i princip olyssningsbart.

Men ta inte mitt ord lyssna på ett utdrag i klippet nedan. Eller varför inte lyssna på hela skivan på
Spotify.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar