måndag 28 juni 2010

Still I'm SadJag läste om skivan "Ritchie Blackmore's Rainbow" med RainbowFilm- & Musikbloggen där det i förbifarten nämndes att låten "Still I'm Sad" i original är gjord av The Yardbirds 1965. Jag har aldrig reflekterat över det trots att jag lyssnat på skivan och låten ett otal gånger under åren. Självklart måste ju The Yardsbirds version kollas upp och det visar sig att Ritchie Blackmore rockat till den en aning. Sextiotalslåten är en mer långsam psykedelisk (även om inte det ordet uppfunnits vid inspelningstillfället) historia som får mig att tänka på The Moody Blues som började spela tillsammans i mitten på sextiotalet.

Men det visar sig att Rainbow inte är den enda gruppen som gjort en cover på låten: vid en sökning på Spotify visar det sig att en hel hög artister gjort försök att tolka den. Vi har en discoversion signerad
Boney M, en trumpetjazzversion av Manfred Mann och två pianojazzversioner från Gene Harris och The Three Sounds och då har jag inte tagit med alla som fanns.
Roligt i sammanhanget är att den tolkats så olika, det är lätt hänt att ta en bra låt och bara spela in den igen utan att tillföra något.
Jag avslutar med ett klipp av den bästa versionen:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar