måndag 26 juli 2010

Vad Ritchie Blackmore gör istället för att vara med i Rainbow och Deep PurpleJag skrev i mina rapporter från Rockweekend (dag 1, dag 2, dag 3) att Ritchie Blackmore saknades både i Over The Rainbow och Deep Purple så jag tänkte att det kunde vara intressant att kolla upp hans nuvarande projekt Blackmore's Night. Jag har känt till detta band, som han har tillsammans med frugan Candice Night, men faktiskt aldrig gett det en chans men nu var det alltså dags. Jag öppnade Spotify och såg att den mest spelade låten var "Wish You Were Here". Okej, det kanske är en cover av Pink Floyds klassiker eller möjligen en egen komposition? Icke sa nicke: det är svenska plojbandet Rednex låt som denne hårdrockens arkitekt gjort en cover av. Min haka var farligt nära att slå i golvet. Låten är i och för sig inte hiskeliga "Cotton Eye Joe" utan en hyfsad ballad, men smaka på den här meningen: Ritchie Blackmore gör en cover på Rednex. Någonting är väldigt fel där.
I alla fall, när den första chocken lagt sig så lyssnade jag vidare gruppens låtar och det andra som slog mig var att det låter nästan exakt som Mike Oldfields åttiotalspoplåtar. Både Candice sång och gitarrspelet kunde vara hämtat från någon av Oldfields åttiotalsskivor. Minst sagt förvånande. Det låter absolut inte dåligt, faktisk bättre än jag trodde: trallvänligt med diverse medeltidsinstrument inslängda här och var men inte riktigt min kopp av te. Vill jag lyssna på den här sortens musik tar jag hellre fram en skiva med Mike.

Nu får det vara nog med överraskningar för idag så jag avslutar med ett videoklipp med låten "Wish You Were Here" som bevis om ni inte skulle tro mig.
3 kommentarer:

 1. Att Wish You Were Here ligger högst upp i Spotify kommer sig nog av att många gör som jag - hittar ny musik genom att hitta covers på kända låtar man söker efter. Av denna orsak lär vi nog få se fler covers framöver.
  Hur som helst - Svartmannens gura på denna cover är helt underbar!

  SvaraRadera
 2. Ok...Från första gången jag hörde låten med Mr Blackmore har det funnits en känsla av att ha hört den tidigare.
  Hade ingen aning om att det var Rednex!!!
  Låten är betydligt bättre i coverversionen enligt mitt tycke,Blackmore är alltid Blackmore,sen kan man ju ha en massa åsikter om hans konstiga stilval.
  Nåväl,vad som är mest pinsamt och svårsmält för mig som älskare av "gamla" Ritchie är nog iaf att dom gjort en cover på Nordmans Vandraren...OMG!
  http://www.youtube.com/watch?v=D_OhTaXsK8s

  SvaraRadera
 3. Ja, vad ska man säga? Vad blir nästa cover? Sean Banan "Copacabanana". Eller varför inte Drängarnas "Om Du Vill Bli Min Fru"? :)

  SvaraRadera