tisdag 31 augusti 2010

Spotify till hembio, del 1: alternativOm några veckor flyttar jag som nybliven husägare in i en villa några stenkast från där jag bor nu. Jag tänkte att jag nu ska se till att få ljudet från Spotify till min hembio, för det har blivit så att det är den tjänsten jag nästan uteslutande använder mig av när jag ska lyssna på musik och då vill jag även kunna lyssna i vardagsrummet.

Det enklaste och bästa hade nog varit om det fanns möjlighet att köra Spotify direkt i PS3:an men den funktionen har inte kommit än så då får man helt enkelt meka själv. I en perfekt värld så skulle det lösas så att man smidigt kan navigera samtidigt som ljudkvaliteten är bästa möjliga, detta gärna utan att det kostar något. Verkligheten ser inte riktigt ut så jag har radat upp, med för- och nackdelar, ett antal möjligheter för att lyckas med detta. Tilläggas bör att datorn kommer står i rummet intill vardagsrummet.


 • PS3 Media Server
  Jag använder
  PS3 Media Server idag och det ska gå att använda det som virtuellt ljudkort. Det positiva med det är att det blir bra ljud och är gratis. Nackdel är att det är rätt komplicerat att få till det (har inte lyckats), blir en fördröjning när man byter låt på datorn samt att både dator och PS3 måste vara på.

 • Jamcast, virtuellt ljudkort
  Jag laddade ner programmet
  Jamcast och installerade det. Inom några minuter hade jag ljudet från datorn på PS3:an. Det lät bra och var väldigt lättinstallerat. Nackdelarna i det här fallet är samma som med PS3 Media Server att dator och PS3 måste vara igång samt att det blir fördröjning. Utöver detta så får man slanta upp $29.99 för programmet.

 • Radiosändare
  En radiosändare (som jag redan äger) kan man enkelt koppla in i datorns ljudutgång och få ljudet på förstärkarens radiodel. Problemet med detta är man måste lösa strömförsörjningen till sändaren samt att ljudet inte blir så bra som man kan önska.

 • Sladd från dator
  Enkel lösning som ger bra ljud men som kräver att man drar en fysisk kabel på ett snyggt sätt.

 • Telefon till förstärkare
  En annan enkel lösning som inte kräver att datorn är igång är att koppla telefonen till förstärkaren. Nackdelen blir då att telefonen blir låst till musikuppspelning och inte kan användas till annat samt att utljudet från min telefon (Nokia 5800) blir rätt lågt.

 • Netbook/Ipod
  Det finns även en möjlighet att man köper en netbook eller en Ipad för mellan 1600 - 2000 kronor och kopplar den till förstärkaren. Det man vinner då är att det blir lättnavigerat och att ljudet blir bra men det uppenbara oket är att det jämfört med de andra lösningarna blir väldigt dyrt. Spotify är heller inte färdigtutvecklat till Linux (som antagligen skulle bli operativsystemet i en billig dator) och även det kan sätta käppar i hjulet.

Som ni ser finns det ett antal alternativ. Det man få ha i åtanke är att merparten av dem kräver att man går till ett annat rum för att byta låt. Det kan man möjligen lösa genom att styra med mobiltelefon som då blir låst vid den uppgiften samt att det kräver investering i bluetooth-utrustning.

Ni får gärna komma med tips och andra lösningar till detta och så får ni hålla ögonen öppna för del 2 där jag berättar hur jag gjorde.

9 kommentarer:

 1. Just nu använder jag Spotify på iPod Touch kopplat till stereon och tycker det fungerar utmärkt.

  Sen finns alternativet med en ljudsändare typ http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx?item=91383&path=97000000,97500000,110000000

  Som alternativ till Jamcast och PS3 Media Server finns DSBridge som jag skrev om när jag hade liknande funderingar http://teknikhemmet.se/blog.php/2010/spotify-i-hela-huset-och-utomhus/

  SvaraRadera
 2. Det är DSBridge som jag laddat ner för att använda med PS3 Media Server som jag inte fått att fungera.

  Ljudsändare har jag inte tänkt på men även där är det en kostnad som man får ta ställning till.

  SvaraRadera
 3. Sonos kanske? http://www.spotify.com/uk/blog/archives/2010/09/02/sonos/

  Jag kör med H/K's egna lösning som kallas The Bridge,där man dockar iPhone direkt till förstärkaren. Funkar kanon och ljudet blir riktigt bra.

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Intressant.
  Jag kör själv inte så mycket Spotify, mest iTunes.
  Men jag skulle rekommendera Airfoil.
  http://www.rogueamoeba.com/airfoil/
  Med den kan du streama vilket ljud som helst från datorn till en airport express, apple tv eller så.
  Frågan är om man kan styra Spotify på datorn från mobilens airfoil-app (iphone, ipod, android?) Jag ska forska vidare, ett kul nöt att knäcka.
  Nya apple TV verkar ju smidig också fö.
  Abob

  SvaraRadera
 5. Anders: Airfoil låter intressant. Frågan är om jag kan ta emot ljudet exempelvis min PS3? Annars krävs det även här ett inköp av kompatibel pryl.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag testat lite med Airfoil och man kan inte styra Spotify på datorn alls från iphone.

  Det bästa för dig verkar vara att köra genom PS3 Media Server.
  Guidefinns här:
  http://www.geekit.se/index.php?option=com_content&view=article&id=509:streama-spotify-till-ps3&catid=63:mediedelning&Itemid=113
  Och det verkar ju inte så svårt.
  Lycka till med huset och tack för en bra blogg.
  Anders

  SvaraRadera
 7. Synd att inte Airfoil fungerade. Jag har testat just den guiden som du tipsar om för att få PS3 Media Server att fungera men jag gör uppenbarligen något fel för det kommer inget ljud. Jag ska ta nya tag när flytten är klar och eventuellt ta hjälp av någon kompis.
  Tack för researchen.

  SvaraRadera
 8. Nu har jag fått det att fungera. Visserligen har jag en PS3:a, men jag ville kunna styra musiken från min iphone (ska vara samma sak med ipod touch). Som jag skrev tidigare så skickar Airfoil allt ljud från ljudkortet på datorn vidare till min airport express, som i sin tur har en vanlig ljudkabel till receivern. Så om man drar igång Spotify och Airfoil får man det att låta i hemmbion. Nu har jag även köpt en app till iphone som, över trådlöst nätverk, styr datorn. Jag fick anpassa programmet för att kunna styra Spotify, men nu fungerar det att byta låt, play/paus och öka/minska volymen.

  SvaraRadera
 9. Låter som en smidig lösning som jag absolut ska fundera på. Nackdelen är att det krävs att jag köper en Airport Expressoch en iPod/iPhone.
  Och än en gång: jag uppskattar verkligen all hjälp jag kan få i denna snåriga snårskog.

  SvaraRadera