torsdag 23 september 2010

Spotify till hembio, del 3: DAC, Squeezebox och Sonos

Jag fortsätter i mitt grubblande om att koppla Spotify till hembion nu när stordelen av flytten till huset är gjort och även om jag inte kopplat in alla prylar och högtalare än så dyker det upp fler funderingar.
Om jag nu kopplar en sladd från antingen den stationära datorn eller om jag köper en ny bärbar så kanske inte dessa ljudkort levererar tillräckligt bra ljudkvalitet. Vad gör man då? Ett alternativ är då att köpa en usb-DAC som omvandlar det digitala ljudet från datorn till analogt utan att gå omvägen via datorljudkortet. En sådan som prisats är HRT Music Streamer II som vunnit ett antal priser och fått bra recensioner både här och var. Tyvärr så kostar den uppemot 2000 kronor så ljudet måste bli väldigt mycket bättre för att prylen ska vara värd dessa pengar. Något som slår mig då är att om man använder programmet Jamcast (som jag skrev om här) och strömmar ljudet till PS3:an så borde det fungera snarlikt som att använda en DAC. Ljudet behandlas inte av datorns ljudkort utan blir analogt först i förstärkaren. Jag har upplevt PS3:an som en kompetent ljuduppspelare och man kan undra hur mycket ljudkvaliteten skiljer då Jamcast kostar endast en tiondel av HRT Music Streamer II. Det är självklart ju fler saker som spelar in; bland annat Jamcasts fördröjning och att man måste ha PS3:an igång men detta är något att tänka på.


När jag var inne på ljuduppspelningsavdelningen på Min Hembios forum för att få mer kött på benen i DAC-frågan hittade jag en guide om hur man får Logitech Squeezebox-produkter att spela Spotify. Det krävs lite manuellt pill men verkade inte vara alltför krångligt och som en händelse säljs Logitech Squeezebox Duet på Elgiganten för 2222 kronor idag. Slår man till på en sådan så har man ju fått en fjärrkontroll på köpet och slipper springa till datorn varje gång det ska bytas låt. Men, men... det är mycket pengar.
Det smidigaste men även dyraste verkar ändå vara Sonos produkter då Spotify faktiskt är inbyggt från början och man slipper allt trixande med ljudströmmar hit och dit. Det ultimata vore en ZonePlayer 90 som man kopplar till förstärkaren tillsammans med en iPod som man kopplar till den nya trådlösa iPod-/iPhonedockan. Kruxet är som sagt kostnaden som springer iväg rejält. Men om den inte vore en faktor så skulle man även kunna bygga ut med en Sonos S5 i köket


Det är riktigt roligt att undersöka alla olika alternativ så jag kan lova fler inlägg i ämnet.

1 kommentar:

  1. Sonos är ruskigt kul. Allt är så enkelt.

    /Magnus

    SvaraRadera