tisdag 26 oktober 2010

Led Zeppelin, simpla tjuvar?
Det har lånats och stulits musikslingor inom rocken alltsedan Robert Johnson sålde sin själ till djävulen i början på förra seklet (och säkert tidigare än det) så vad gör Led Zeppelins lån/stölder så speciella? En bidragande faktor är att gruppen är en av de största i musikhistorien samt att Robert Plant och Jimmy Page hade en förkärlek att skriva under med sina egna namn även fast de rätt uppenbart lånat en musikslinga. Men hur skyldiga är de egentligen? Vi får helt enkelt lyssna.

I
den här artikelnTurn Me On Dead Man listas ett antal Zeppelinlåtar tillsammans med influenser. Jag tänkte att vi skulle lyssna på tre av de mest kända sångerna och de låtar som påstås vara objekt för stölden.

Vi börjar med den mest omtalade, "Dazed And Confused":

Led Zeppelin släppte den på sin första skiva 1969 och låter så här:Och Jake Holmes låt med samma namn från 1967 låter så här:I det här fallet tycker jag att det är rätt uppenbart att det stulits även fast Zeppelins variant är tyngre och mer elektrisk så är titeln, vissa meningar, sångens uppbyggnad och riffet detsamma. Jake Holmes har faktiskt nyligen stämt Led Zeppelin och min gissning är att han får rätt.

Nästa låt är "Whole Lotta Love" från 1969:Inspirationen har tagits från Muddy Waters "You Need Love" från 1962:Och det är just ordet inspiration som vi ska fokusera på här. Page och Plant har defenitivt lyssnat på den här sången innan "Whole Lotta Love" skrevs, men om jag lyssnade på "You Need Love" utan att leta likheter skulle jag inte komma på tanken förutom med vissa textrader. Så jag friar i det här fallet.

Sist ut är gruppens mest kända klassiker. Jag pratar givetvis om "Stairway To Heaven" från 1971.Gruppen Spirits låt "Taurus" från 1968 låter så här:Även här så hör man ju att det är likheter och samma ackordföljder används, men jag skulle vilja fria även det här lånet då "Stairway To Heaven" är så mycket mer än bara introt som vi fokuserar på i det här fallet. Lite intressant blir det när man läser texten till låten:

There's that feeling I get when I look to the west, and my spirit is crying for leaving

Är man riktigt konspiratorisk ser man tydligt att Robert Plant erkänner stölden genom att han tittar åt väst, där Kalifornien ligger, Spirits låtskrivare heter Randy California. Samt att gruppnamnet sjungs i nästa textrad. I rest my case... eller inte.

Om vi vill kan vi blanda in Iron Maiden i den här historien, och det vill vi. Filmen
Störst Är Kärleken från 1946 heter i England "A Matter Of Life And Death" och i USA "Stairway To Heaven" och jag skulle nästan kunna sätta en slant på att Steve Harris hade detta i åtanke när han döpte sin grupps skiva. Jag tror dock inte att det är läga för stämning i just detta fall.


För att knyta ihop säcken: det är uppenbart att Led Zeppelin lånat en massa. Kanske mer än många andra grupper och ibland har de säkerligen gått över gränsen men de gjorde ändå låtarna till sina egna genom att lägga in omisskännliga element som i sin tur kopierats väldeliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar