torsdag 4 november 2010

Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet - Echoes, anpassade popjazzcoversOm sanningen ska fram så blev jag inte eld och lågor när jag fick höra talas om tidigare Weeping Willowsmedlemmen Magnus Carlsons skiva tillsammans med The Moon Ray Quintet. "Echoes" heter plattan och består av jazzcovers av en brokig skara pop- och rocklåtar. Det var här mina varningsklockor började ringa för ska man spela in covers så ska minst en av två kriterier vara uppfyllda: lyft fram en okänd låt från artisten och gör något eget av den. Förhoppningsvis skulle den här skivan uppfylla båda kraven men det kunde lika gärna bli Richard Clayderman av det hela.
Efter en snabb titt på låtlistan så ser jag att det lagts ner lite tid på låtvalet och att det inte är en massa hitlåtar som tagits med:

Nick Drake - "River Man"
Nina Simone - "Feeling Good"
Donovan - "Barabajagal"
José Feliciano - "Rain"
Nolan Porter - "If I Could Only Be Sure"
Young Holt Unlimited - "Ain’t There Something That Money Can’t Buy"
Tommy James and the Shondells - "I’m Alive"
Thom Yorke - "Black Swan"
Nick Cave and the Bad Seeds - "Love Letter"
Echo and the Bunnymen - "Ocean Rain"
The Pouges - "Summer In Siam"

Men hur låter det då? Faktiskt riktigt bra. Risken när man ska jazza till det är musikerna känner att de måste hålla sig inom jazzramarna men ju längre skivan spelas desto mindre tänker man på genren. Detta gränsöverskridande är ingen nyhet för mig som lyssnare av progressiv rock vilket gör att jag gillar skivan. Bli nu inte avskräckta av att jag nämnde prog: det är i grund och botten en lättlyssnad jazzplatta som Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet bjuder på som är tillräckligt omväxlande för att intresset ska hålla i sig hela albumet.

Nedan låten "River Man" som ger en bra fingervisning om hur "Echoes" låter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar