tisdag 15 februari 2011

WiMP - kompetent utmanare till SpotifyDe senaste dagarna har det handlat mycket om själva uppspelningen av musik istället för själva musiken och här kommer ett till inlägg i det sistnämnda ämnet.

För oss i Sverige har det enda vettiga alternativet till Spotify varit Grooveshark. Båda med sina för- och nackdelar men nu är Telenor på gång att lansera sin tjänst WiMP, som visst är en förkortning av Wireless Media Player. Tjänsten är i betastadiet och jag har fått chans att testa den.


Man kan lugnt säga att det sneglats både en och två gånger på Spotify när WiMP konstruerats: det finns koppling till Facebook och Last.fm, sökningen går till på linkande sätt, man kan skapa och dela spellistor och så vidare. Vad skiljer då? I WiMP kan du exempelvis zooma in skivomslag och det finns länkar till recensioner av plattorna samt, och det är här som det blir intressant, låtar över tio minuter finns med plus att även Pink Floyd album hittas i skivkatalogen. Jag har sökt på mer eller mindre obskyra grupper och är rätt imponerad av utbudet. Många band, Opeth och Porcupine Tree för att nämna två, har fler skivor med i WiMP än Spotify vilket talar för den norska tjänsten. Dock blir jag lite misstänksam på att detta kommer att regleras allt eftersom.
När WiMP börjar köras skarpt så kommer den kosta, som Spotify, 99 kronor i månaden men utan gratisalternativ. Det finns även en iPhone-och app Android-app, vilket tyvärr inte hjäper mig då jag har en Nokia.

Om man ska summera så blir slutsatsen att det är en spotifyklon som i nuläget har ett utbud som tilltalar mig men utan en telefonvariant för Symbian.

3 kommentarer:

 1. Wimp tycker jag verkar betydligt bättre än Spotify

  SvaraRadera
 2. Så länge Wimp använder Adobe Air och det inte finns möjlighet att konvertera sina Spotify spellistor så är Wimp inte ett alternativ.

  SvaraRadera
 3. Man kan faktiskt konvertera spellistorna från Spotify till WiMP. http://wimpmusic.se/wweb/about/playlist_import/

  Adobe Air-invändningen kan jag varken säga bu eller bä om då jag inte är insatt i tekniken bakom.

  SvaraRadera