onsdag 9 mars 2011

Kristin Castillo Eldnes svarar på frågor om WiMPJag har använt mig mycket av streamingtjänsten
WiMP på sistone och kommit fram till att den är minst lika bra som huvudkonkurrenten Spotify. Några frågor väcktes och jag skickade iväg dessa till Kristin Castillo Eldnes på Aspiro som ligger bakom tjänsten och hon var vänlig nog att svara.

---

Den stora konkurrenten är uppenbarligen Spotify. Vad har ni för strategi för att bryta deras dominans?

Vi ser att streaming är utbrett i Sverige, vilket är bra, samtidigt som det också fortfarande finns många som ännu inte upptäckt fördelarna med streaming. Vi tror att det finns plats för mer än en aktör på marknaden och WiMP ska fokusera på att vara bäst på svenskt, först med nytt och “lätt att hitta rätt”. Vi vill göra det enklare att hitta någonting att lyssna på, det tror vi behövs när man har tillgång på miljoner av låtar. Därför har vi valt en aktiv redaktionell profil.

Utbudet är likt Spotify men jag har märkt några skillnader. Bland annat hittas Pink Floyd i musikkatalogen. Universal Music Group har stoppat alla låtar över 10 minuter på både Spotify och iTunes men hos er finns de. Är det ett medvetet val eller finns risken att låtarna och Pink Floyd försvinner?

Vi har avtal med alla de stora skivbolagen och en rad med mindre. Vad vi vet är det inget innehåll som vi riskerar förlora, även om det alltid kan ändra sig hur de olika skivbolagen och artisterna väljer att tillgängliggöra sin musik. Vårt mål är att ha all relevant musik tillgänglig för våra kunder i WiMP.

Jag fick ett pressmeddelande där det sades att WiMP kommer erbjudas till Canal Digitals kunder i Norge. Kommer något liknande ske i Sverige? Kommer tjänsten att vara integrerad med satellitmottagaren och kommer det att innebära en merkostnad?

Vad gäller Canal Digital, så är detta precis som du säger ett avtal som gäller för Norge. I första hand innebär det att 750 000 kunder – 1 av 3 norska hushåll – får tillgång till WiMP på sin dator, inkluderat i sitt tv-abonnemang (de betalar alltså ingenting extra för det). De kommer också få erbjudande om att köpa till stöd för mobiltelefoner och familjeabonnemang med 3 konton til rabatterade priser.
På sikt kan man också tänka sig att WiMP blir tillgänglig genom tv-boxen, detta fungerar redan genom vår white label tjänst Music Box som marknadsförs av Portugal Telecom.
I Sverige kör just nu vår samarbetspartner Telenor exklusiva kampanjer där deras kunder bland annat får prova på tjänsten i 60 dagar utan att de behöver betala för det. Givetvis arbetar vi också med att få nya partners på sikt.

---

Utförliga svar från Kristin där man kan dra slutsatsen att WiMP inte räds konkurrensen med Spotify, även om de har en lång uppförsbacke då Spotify just uppnått en miljon betalande prenumeranter. Inte heller kommer långa låtar eller Pink Floyd försvinna under överskådlig tid men jag är lite orolig över att skivbolagen kommer sätta stopp för detta. Varför ska en tjänst ha tillgång men inte en annan? Jag klagar dock inte så länge det fungerar.

1 kommentar: