onsdag 23 mars 2011

Spotify mot WiMP, vilken streamingtjänst väljer jag?


Jag har parallellt testat musikstreamingtjänsterna WiMP och Spotify ett tag nu och tycker att det är dags att ställa dessa två mot varandra för att se vilken jag kommer använda i framtiden.Utbud

På det stora hela så är utbudet rätt lika i båda tjänsterna. WiMP har ett förvånansvärt stort utbud för att vara en nystartad tjänst. WiMP har också, som jag tjatat om här på bloggen, fördelen av att ha Pink Floyd och långa (längre än tio minuter) låtar från Universal Music. Detta gör att ronden går till WiMP.

Spelaren

Både WiMP och Spotify har bra och lättanvänt gränssnitt. Det är inga problem att söka, spela eller skapa spellistor. Båda tjänsterna har koppling till Facebook. Lite mer finesser i WiMP men inget som fäller något avgörande. Slutsats: Oavgjort.

Pris

WiMP kostar 99 kronor i månaden. Spotify kostar lika mycket i premiumutförande men har även billigare alternativ och en gratisvariant. Men för att jag ska ha nytta av tjänsten så krävs premium. Därför blir ronden oavgjord.

Utbreddhet

En stor fördel för Spotify är dess utbreddhet. Man kan knappt läsa en blogg eller en statusuppdatering på Facebook utan att se en spotifylänk. Självklart kommer WiMP-länkar att öka om tjänsten överlever men för tillfället är det inte så vilket ger poängen till Spotify.

Mobilitet

Båda tjänsterna finns på iPhone och Android men vad det gäller Nokias Symbian (som jag kör) är det bara Spotify som i dagsläget kan erbjuda en app. Jag vet att WiMP håller på att utvecklar en men den är inte färdig. Spotify börjar även leta sig in i andra produkter, bland annat Sonos och Squeezebox, vilket fäller avgörandet i denna rond.

Slutsats

WiMP känns som en frisk fläkt och en mycket kompetent utmanare till Spotify men räcker inte riktigt fram för mina behov. Främst är det möjligheten att spela i min telefon samt min internetradio (Squeezebox Radio) som för tillfället väger över till Spotifys fördel. Men detta är ju baserat på min situation och som ni kan läsa är det en jämn match. I framtiden är jag inte alls främmande att byta till WiMP men stannar hos Spotify för tillfället.

Uppdatering 110328:

En av anledningarna att jag fortfarande kör med Spotify har nu eliminerats i och med att WiMP lanserat en applikation för Squeezebox som verkar fungera på samma sätt som Spotifys. WiMP är verkligen på hugget.

8 kommentarer:

 1. En kackig grej med Wimp är att de kräver kreditkortsuppgifter även då de 30 första dagarna skall vara gratis. Där avinstallerade jag Wimp, då jag inte vill lämna ut dessa uppgifter bara för att finna att jag inte vill använda tjänsten. Stor miss! Nu kommer jag inte att få veta om Wimp är bättre än Spotify, och de kommer inte att få mig som kund.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att det är konstigt att man måste göra så och bevisligen har de tappat potentiella kunder.

  SvaraRadera
 3. WIMP är snyggt gjord!

  SvaraRadera
 4. Wimp har nu stöd för alla modeller av Squeezebox! Spotify stöder bara Touch och Radio.

  SvaraRadera
 5. jag kan erkänna att när det kommer en app till Symbian så byter jag nog tjänst.

  SvaraRadera
 6. Gillar man norsk musik så är Wimp definitivt ett strå vassare än Spotify.

  SvaraRadera
 7. Och vem fan lyssnar på norsk musik?
  Nej en importering jag gjorde av spotify spellista på WIMP säger väl typ allt. 99 av 145 låtar hittade den.

  SvaraRadera
 8. Wimp är Snyggare och bättre! att som jag är väldigt intresserad av artistens biografi så är wimp självklart bäst!
  Jag slutade med Spotify för att det började krångla och det dystra färgen. Sen är jag en person som lyssnar på väldigt dåligt kända artister men dom hittar jag på Wimp och inte Spotify.
  Sen har också ett flertal stora tidningar skrivit det att Wimp är bättre en Spotify!

  SvaraRadera