tisdag 10 maj 2011

Recension av Rush konsert i Globen 110506Dagen för konserten spenderades i lugn och ro på Skansen med familjen och allt var upplagt för en lugn eftermiddag innan kvällens spelning med Rush på Globen. Tyvärr ville Stockholms Lokaltrafik sätta käppar i hjulet så mycket tid gick åt till att vänta på pendeltåg som inte kom.
Turligt nog så missades inget utan vi kom i tid för att se hela den långa föreställning som herrarna Peart, Lifeson och Lee hade planerat för oss. Grundidén med turnén är att spela hela skivan "Moving Pictures" samt blanda gammalt och nytt med en ölpaus i halvlek.

Rush har inte samma bländande show som Roger Waters bjöd på två dagar tidigare utan den sträcker sig till att visa några småroliga förinspelade sketcher med bandet mellan låtarna samt lite bomber och eldslågor. Nu är Rush så otroligt spelskickliga att jag inte saknar den delen nämnvärt.
Låtlistan bjuder på få överraskningar då man dels vet att låtarna från "Moving Pictures" ska spelas samt att de mest populära låtarna ska betas av. Inget ont i detta då låtarna gruppen spelar är väldigt bra men när man sett bandet några gånger så skulle det vara kul att höra lite mindre kända låtar eller varför inte ett sjuttiotalsepos, typ "2112", i sin helhet. Min personliga favorit av de låtar som spelades i fredags var nog "Marathon".

Det är så lätt att charmas av gruppen att man glömmer det som är mindre bra men jag kan inte låta bli att tycka att det ibland låter illa när Geddy Lee ger sig på de höga tonerna. Jag tycker också att Neil Pearts trumsolo är tråkigt. Vi vet redan att du är världens bästa trummis, vi hör det i låtarna så du behöver inte visa det i ett solo.
Förutom dessa, i sammanhanget, små anmärkningar så kan jag inte klaga. Rush är helt enkelt ett av världens bästa liveband.

2 kommentarer:

  1. Själv har jag följt Rush sedan 1977 då jag såg dem på Göta Lejon. Jag har alltid ansett att Neil Peart har varit bra men jag håller med: Trumsolot var tråkigt. Gavin Harrison i Porcupine Tree är däremot aldrig tråkig.

    SvaraRadera
  2. Gillar mest 70-tals Rush har svårare för Rush nittiotalet och framåt därför uppskattade jag andra delen av konserten mer även fast det fanns några bra låtar i första delen av konserten.

    Ska bli intressant och se de på SRF undrar om de kör ett best of setlist då det är festival.

    SvaraRadera