onsdag 1 juni 2011

Ratta in P2 för progressiv rockPatrik Stigsson
, som driver den excellenta progbloggen Universum Noll, kommer nu på måndag 6 juni 22.30-00.00 att presentera ny svensk progressiv rock i programmet Kalejdoskop som går i Sveriges Radios P2. Med andra ord det perfekta sättet att fira Sveriges nationaldag.

Patrik skriver följande på programmets hemsida:Den förhärskande musikhistoriska myten gör gällande att punken i slutet av 1970-talet en gång för alla slog knockout på den progressiva och symfoniska rocken. Men ryktet om proggrockens död är betydligt överdrivet. Den tog visserligen en decennielång stående räkning under 1980-talet. Men sedan början av 90-talet är den åter i ringen, fladdrande som en fjäril och stickande som ett bi.

I förordet till boken "Mountains Come Out of the Sky - The Illustrated History of Prog Rock" (
Will Romano 2010) skriver Bill Bruford, trummis i King Crimson, Yes och Genesis m fl om den progressiva rockens liv, död och återuppståndelse:

"Från
Pink Floyds vilt fantasifulla "The Piper At the Gates Of Dawn" till Emerson Lake & Palmers hemska "Love Beach" 1978, flög den progressiva rocken likt Ikaros för nära solen, kraschade och brann upp. Efter en period av nedvärdering tog den neo-progressiva rörelsen på 80-talet tag i de förkolnade resterna, vilket följts av dagens återuppvaknande och omvärdering."

Kalejdoskop har gångna året givit plats åt progressiv rock från sjuttiotalet. I kvällens Sen Musik tar vi klivet in i 2000-talet och lyssnar - nationaldagen till ära - på modern progressiv rock från Sverige. Vi får bland andra höra musik av och med
Gösta Berlings Saga, Uppsalagruppen Klotet, The Flower Kings, Lisa & Piu från Åkersberga, Beardfish, Brighteye Brison, Anekdoten och Karmakanic. Bered alltså väg för mellotroner, blockflöjter, udda taktarter och allmänt underfundiga och fantasifulla musikaliska kompositioner.


Om ni mot förmodan skulle missa sändningen kan man lyssna i efterhand i 30 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar