fredag 25 november 2011

Anna Ternheim – The Night Visitor
Nytt nummer av tidningen Ambassadören och således även en ny artikel av mig. För er som inte kan plocka på er ett nummer så kommer min recension av
Anna Ternheims "The Night Visitor" här nedanför.

----------

När Anna Ternheim skulle sätta igång arbetet med sin fjärde skiva drabbades hon av något som de flesta musiker drabbas av: skrivkramp. Anna löste detta genom att köpa en Gibsongitarr från trettiotalet, leta upp ett gäng gamla musicerande farbröder och dra till Nashville.

De äldre herrar som spelar med på ”
The Night Visitor”, som albumet kom att heta, är minst sagt rutinerade inom sitt gebit. De har spelat med Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och diverse andra amerikanska storheter. Resultatet blev en lugn skiva där låtarna till stor del består av Annas stämma och akustisk gitarr. Här och var dyker det upp trummor, fiol och dragspel men dessa ligger mest i bakgrunden för att ge en lite fylligare ljudbild.

De första gångerna jag lyssnade genom skivan tyckte jag att låtarna lät oerhört lika, gitarrplockandet i en låt lät förvillande lika nästföljande. Vid fjärde lyssningen började jag att höra nyanserna och då växte plattan mycket i mina öron men hur man än vrider och vänder på det så följer alla de 12 spåren samma mall och för mig blir det lite trist i längden.
En teori som jag har är att musikerna på skivan inte är villiga att experimentera utanför sin genre vilket gör att det som gav Anna Ternheim inspiration till skivan är även det som hindrar den från att bli riktigt bra.

Mina favoritlåtar är de som sticker ut från de andra: ”
The Longer The Waiting (The Sweeter The Kiss)”, som är en duett med ljudteknikern Dave Ferguson, och ”Bow Your Head”.

För att summera: ”
The Night Visitor” är ett gediget arbete där Anna sjunger lika bra som alltid men blir lite enahanda för att räcka ända fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar