torsdag 1 mars 2012

100 genombra skivor: #10 Rush - 2112Dags för första plattan med Rush på listan. "2112" släpptes 1976 och var vinna eller försvinna för gruppen. Den tidigare skivan "Caress Of Steel" var en flopp rent försäljningsmässigt så skivbolaget gav gruppen ett ultimatum: om "2112" inte säljer bra så blir det nog inga fler skivor. Så Rush gick in i studion och spelade in som om det vore deras sista skiva och resultatet kan man inte klaga på. Titelspåret, som är skivans riktiga juvel, klockar in på 20 minuter och är en invecklad sci-fi-historia där Rush progressiva ådra verkligen blommar ut. Det är då lätt att glömma bort resterande låtar men även dessa är alla riktigt bra. "The Twiligt Zone" är min favorit av dessa normallånga låtar.

4 kommentarer:

 1. Nu snackar vi! 2112 är en av mina favoritplattor alla kategorier. Rush var det första stora band som jag såg live (-77).
  Och angående "Caress Of Steel" så tycker jag att det finns flera låtar där som är riktigt bra ("Lakeside Park", "The Necromancer" & "The Fountain Of Lamneth") Dock lämnar produktionen av "Caress" en del övrigt att önska.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också "Caress Of Steel" men vi får se om den kvalar in på listan. Jag har inte bestämt mig om "I Think I'm Going Bald" drar ner skivan tillräckligt mycket för att den inte ska vara genombra. Får lyssna genom skivan några gånger så får vi se.

  SvaraRadera
 3. Här är vi helt överens :)

  SvaraRadera
 4. En av mina favoriter! En klassiker!

  SvaraRadera