tisdag 17 april 2012

100 genombra skivor: #18 Comus - First UtteranceJag har babblat några år om musik på den här bloggen så den här texten har jag lånat från ett tidigare inlägg.

Under några år i början på sjuttiotalet (1971-73) existerade
Comus och under denna tid lyckades de släppa två stycken skivor varav den första, "First Utterance" (1971) i dag anses (av de som känner till den) som ett mästerverk. Så även av mig.

Om man bara lyssnar på musiken så möts man av väldigt fin progressiv folkrock med inslag av akustisk gitarr, fioler och bongotrummor som ibland bryter ut i långa hårdare partier. Vissa paralleller har dragits till
Jethro Tull, vilket inte är helt felaktigt. Det som verkligen sticker ut är texterna som handlar om, för den tiden, mindre vanliga ämnen som bland annat mentalsjukdom ("The Prisoner"), våld ("Drip Drip") och våldtäkt ("Diana", "Song To Comus"). Vill du studera texterna mer noga finns de här.

Jag kom i kontakt med bandet under mina skivbutiksturneér till Stockholm i början på nittiotalet då jag och en kompis spenderade dagar att bläddra genom skivbackar i hopp om att hitta bra musik. På något sätt hittade skivan till min samling och jag har lyssnat mycket på dem genom åren. Någon annan som inspirerats av Comus är
Mikael Åkerfeldt från Opeth som lånat textrader från "Diana" och "Drip Drip".

1 kommentar:

  1. Jag hörde Mikael Åkerfeldt på radion när han talade sig varm för Comus. Det var en väldigt intressant programserie, men just Comus föll mig inte riktigt på läppen.

    SvaraRadera