torsdag 7 februari 2013

100 genombra skivor: #61 Porcupine Tree - Deadwing


"Deadwing" (2005) är den första skivan jag hörde med Porcupine Tree och visste vid tillfället inget om dem så jag trodde att det var ett kristet rockband. Detta baserat på låttitlarna "Lazarus" och "Halo". Rätt snabbt stod det dock klart att det var något helt annat: en modern progressiv rock-platta som faktiskt tillför något nytt och inte enbart sneglar på historien. Bakom rodret står mångsysslaren Steven Wilson som på den här skivan tar hjälp av sin kompis Mikael Åkerfeldt (från Opeth) för diverse sång- och gitarrpartier. Den absoluta höjdpunkten, inte bara på skivan utan av allt gruppen skapat, är den underbara "Arriving Somewhere But Not Here".

3 kommentarer:

 1. Titelspåret var det absolut första som jag hörde med PT. Eftersom Rush är ett favoritband så fattade jag direkt att detta var ett band i min smak. De första ackorden doftar Alex Lifeson lång väg. Bra låtar, skickliga musiker (Gavin Harrison är ett geni) och bland det bästa jag har hört live.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Stora favoriter hos mig. Upptäckte dem redan 1995 med "The Sky Moves Sideways". Såg en annons på skivan i en engelsk musiktidning och av ren nyfikenhet köpte jag den ohörd, vilket jag aldrig ångrat. Svårt att peka ut enskilda favoriter eftersom de genomgått rätt stora förändringar under åren. Man har ju dock alltid kunnat "sortera in" dem under progressive rock. Jag ser fram emot Wilson's solospelning i Stockholm den 16 mars :-)

  SvaraRadera