måndag 22 april 2013

100 genombra skivor: #73 Peter Gabriel - Car


Ni känner till historien. Känd sångare och frontman (Peter Gabriel) lämnar en ännu kändare grupp (Genesis) för att pröva sina egna vingar och resultatet blir en lugnare skiva men med stora likheter med bandet han just lämnat. I överskriften skrev jag att albumet heter "Car" (1977) men det är egentligen felaktigt, de första fyra soloskivorna från Gabriel hette ingenting men för att kunna skilja dem åt kallas de vad som visas på omslagen. Musiken är, som jag skrev, lite mindre progressiv än vad han spelat in med Genesis men många av låtarna hade lika gärna kunnat platsa på en platta med dem. Ska man beskriva hur albumet låter med ett ord skulle jag välja vuxet. En intressant detalj som jag upptäckte nu när jag läste lite om skivan är att ingen mindre än Robert Fripp, mest känd från King Crimson, spelar gitarr. Det hade jag faktiskt ingen aning om. Ett helgjutet verk är det verkligen där min personliga favorit är "Humdrum".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar