onsdag 26 februari 2014

Tonbruket i Bollnäs februari 2014


Följande text skrev jag till gratistidningen Ambassadören som ges ut en gång i månaden i Söderhamn.

-----

Jag ställde mig två frågor när jag fick veta att Tonbruket skulle spela på JazzFestBollnäs. Hur mycket jazz är egentligen gruppen och hur välbesökt blir en sådan tillställning i Bollnäs en snöblandad dag i mitten av februari?
Dan Berglund, före detta basist i Esbjörn Svenssons Trio, samlade 2008 ihop ett antal skickliga musiker att spela ihop med och fick tag på gitarristen Johan Lindström, trummisen Andreas Werliin och Martin Hederos på klaviatur. Bandet hittade snabbt en kemi och har sedan starten släppt tre skivor: ”Dan Berglund’s Tonbruket”, ”Dig It To The End” och ”Nubium Swimtrip”. Den sistnämnda kom förra året och är orsaken till turnén de är ute på nu.

En brokig skara människor hade letat sig till Bollnäs Kulturhus. Medlemmar från Bollnäs jazzklubb, musikstuderande på folkhögskolan och diverse andra musikintresserade. Jag vet inte om alla var förberedda på vad som skulle komma? För att vara en spelning på en jazzfestival så var det väldigt lite jazz. Gruppen blandar lugna partier som ibland endast består av ljudexperiment och ibland vackra melodier för att i nästa sekund explodera i ett crescendo där Hederos går lös på instrumenten som vore han Keith Emerson. Övriga bandmedlemmar tar det lite lugnare och utväxlar blickar och nöjda leenden under konsertens gång. Stordelen av publiken gillar vad de hör och ser även om några ur det äldre jazzgardet inte stannar tiden ut så tackar ett svettigt Tonbruket för sig efter två timmar inför stående ovationer.


Personligen tycker jag att det var en höjdarspelning där gränser tänjdes och musicerandet var av absolut toppklass. Att höra hur gruppen hittar tillbaka till låtarna när de verkar förirrat sig i knastereffekter, basgångsimprovisation och morseknackande på steel guitar är väldigt förlösande. Frågan huruvida Tonbruket är jazz kvarstår dock. I mina öron är det mer krautrock med influenser från jazz och progressiv rock. Min gissning är att eftersom Dan Berglund under många år spelat med ett känt jazzband så måste även hans nästa projekt vara i samma genre. Men oavsett hur man rubricerar musiken så var konserten en upplevelse som jag sent kommer att glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar