onsdag 28 maj 2014

Lisa Miskovsky på konserthuset i Bollnäs

Var och kollade på Lisa Miskovsky i Bollnäs 17 maj för personlig och tidningen Ambassadörens räkning. Här är artikeln.

------Efter att ha hoppat in som expertkommentator för Viasat under deras OS-sändningar är nu Lisa Miskovsky tillbaka vid sin huvudsyssla, nämligen musiken. Med det senaste albumet ”Umeå” under armen har Lisa gett sig ut på en Sverigeturné och ett av stoppen var Kulturhuset i Bollnäs.

Lördagsfina Bollnäsbor strömmade in och fyllde platserna framför stora scenen så att det nästintill var fullsatt. Kvällen inleddes av Sebastian Wijk som bakom sin småblyga framtoning visade sig besitta en mäktig sångröst. En trevlig bekantskap men baserat på jublet som mötte Lisa Miskovsky när hon kom ut på scenen så var det inte honom publiken kommit för att se.

Flankerad av två skickliga medmusikanter, syster Carolina Miskovsky på gitarr och sång och pianisten Jonas Lundberg, bjöd Lisa på en konsert där hittar blandades med mindre kända alster och även två coverlåtar av Emmylou Harris och Arcade Fire. Vad gäller mellansnacket så har Lisa en perfekt partner i syrran Carolina då de fyllde i varandras meningar under historierna om varje låt. Just detta gjorde att avståndet mellan publik och artist minskade och det kändes väldigt avslappnat och trevligt. Efter lite mer än en timmes musicerande, inklusive extranummer, tackade Miskovsky för sig och kvällens spelning var till ända.

Ibland kan ett, till stordelen akustiskt, tremannaband kännas tunt och lite för avskalat men så var inte fallet den här gången. Ljudteknikerna hade rattat inställningarna alldeles perfekt så att Lisas omfångsrika röst spelade perfekt med instrumenten och den imponerande stämsången.

Speltiden på en timme kändes dock för kort och att då lägga in två covers i spellistan känns lite annorlunda, speciellt när de gamla låtarna håller så hög kvalitet. Å andra sidan så var båda låtarna väldigt bra och hade varsin historia som förklarade varför Lisa ville spela dem. Sen får ju faktumet att en timme är alldeles för kort ses som ett bra betyg då det betyder att man vill ha mer.

De senare åren har systrarna Söderberg i First Aid Kit hyllats för sin stämsång men frågan är om inte systrarna Miskovsky är på samma nivå?

torsdag 22 maj 2014

Komma igång med musicerandet?

Jag har under flera års tid funderat på att återuppta musicerandet. Jag brukar i och för sig ta fram gitarren och plinka ibland men jag skulle vilja bredda mig lite. I vintras gjorde jag faktiskt ett försök och började plöja genom några YouTube-videor där det lärdes ut jazzackord för nybörjare. Jag tog fram en gammal ärvd Casio-keyboard för pröva mina kunskaper men när jag pluggade in den var den stendöd och min entusiasm rann ut i sanden. Men skam den som ger sig, min senaste plan är att köpa ett USB-keyboard och hitta ett användarvänligt program och sen är det bara min fantasi som sätter gränser.
En viktig variabel i sammanhanget är att det inte kostar skjortan och om man kollar exempelvis på den här sidan så ser man att så inte är fallet. M-Audio Keystation Mini 32 och Akai LPK25 kostar exempelvis endast en femhundring så det är faktisk överkomligt.
Vi får se om jag slår till?

tisdag 13 maj 2014

Sabina Chantouria - SpiderWeb

Hur många svenskgeorgiska sångerskor bosatta i Los Angeles kan du nämna på rak arm? Efter att ha lyssnat på Sabina Chantourias "SpiderWeb" kan jag namnge en. Och inte nog med det så tänker jag lägga hennes namn på minnet för det är något speciellt med låten och framförallt med Sabinas väldigt behagliga röst. "SpiderWeb" är pop med något odefinierbart mystiskt över sig, lite åt Lykke Li-hållet.
Efter låten kommer det bonusmaterial där man får se hur videon gjordes.


tisdag 6 maj 2014

Tre timmar Yesdokumentär

Har plöjt genom tre timmars dokumentär om Yes karriär med medlemsbyten och allting. Intressant är att dokumentären är inspelad innan kalabaliken med tribute-sångaren Benoit David och Jon Davidson (läs mer här) och allt verkar vara frid och fröjd i gruppen, men vi som sitter med facit vet att så inte blev fallet.