torsdag 19 mars 2015

Musik för bättre tentaresultat

Det finns många sätt att ta sig an pluggandet inför tentor när man läser på högskolor och universitet. Många människor varvar pluggande med nöjen, för att inte trötta ut sig alltför mycket. Det är vanligt att motionera mellan inläsningen, slappna av framför datorn, ringa en kompis, satsa några bets på en sport eller liknande. Det viktigaste är egentligen att det är något som får en att slappna av och ”ladda batterierna” igen.

På flera universitet och högskolor försöker man hjälpa sina studenter, så att de ska få så bra resultat som möjligt på sina tentor och i detta avseende är det nog Högskolan i Borås som tagit ett steg längre än de flesta andra ställen. Här har de nyligen lanserat tre specialkomponerade pluggsymfonier som ska hjälpa studenterna att få bättre studieresultat. Det är ljuddesignern Martin Ljungdahl och grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo som producerat symfonier som ska hjälpa studenter som har svårt att koncentrera sig, vill öka sin kreativitet eller bli på bättre humör när det känns svårt.

Martin Ljungdahl menar att de utgick från tre situationer som studenter ofta hamnar i, nämligen koncentrationssvårigheter, brist på kreativ inspiration och ångest över studentekonomin och höga prestationskrav. Utifrån forskning som säger hur musik påverkar oss har de därefter skapat musik som ökar koncentrationsförmågan, gör oss på bättre humör och ökar vår kreativa förmåga. Man vet redan att vi påverkas mycket av musik och ljud och att det sker oavsett vilken musik vi tycker om. Ett av målen i detta projekt är att studenterna ska bli mer medvetna om på vilket sätt de kan använda musik och ljud till sin egen fördel. Ett annat av målen är att rekrytera nya studenter, men detta verkar faktiskt vara av mindre betydelse just i detta fall.

De tre symfonierna som komponerats är följande:
1. Toccata Creativo: innehåller ”oväntade musikaliska vändningar som stimulerar hjärnans kognitiva tanke-processer och ökar lyssnarens kreativitet”.


2. Sonata Concentrata: innehåller ”långsam takt och monoton melodi som sänker hjärtrytmen. Hjälper lyssnaren att slappna av och ökar koncentrationsförmågan.”

3. Pepp i A-dur: innehåller ”En positiv uptempo-symfoni som påverkar lyssnarens hjärna att utsöndra dopamin, den naturliga signalsubstansen som får oss att må bra.”

Det låter onekligen som att dessa tre symfonier skulle kunna få oss att må mycket bättre, men om studieresultaten verkligen skulle bli bättre kanske är tveksamt. Det kan dock säkerligen inte skada att lyssna på denna musik, så det är väl värt att testa. Vi ger också mycket credit till Högskolan i Borås som tar musik på största allvar och inser att musiken påverkar oss mycket.

Det är säkert ingen slump att det är just Högskolan i Borås som lanserat symfonierna för bättre tentaresultat. Detta är en högskola som strävar efter att minimera gapet mellan teori och praktik och utbilda sina studenter nära arbetslivet. Här finns utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap. Alla utbildningar har fokus på praktik och de som läst i Borås kan ofta lättare komma in i arbetslivet efter avlagd examen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar