lördag 4 juli 2015

Musik och sport

Musik och sport passar bra ihop, vilket de flesta känner till. Det kan vara att det spelas musik på sportevenemang, att musiker sportar, att du lyssnar på musik när du utövar sport och mycket mer.

Musik på sportevenemang

På alla större sportevenemang hör man musik spelas och det är inte ovanligt att olika klubbar och lag har sin egen sång. Supportrarna sjunger dessutom hejarramsor från läktarna så det står härliga till. Antagligen är det både orden och själva musiken som hejar på spelarna och får dem att prestera bättre. Under tiden man är publik på ett evenemang och njuter av stämningen och musiken kan man hitta flera sporter man kan spela på, både matchen man tittar på och andra matcher, tävlingar eller evenemang. Det är inte mycket som slår känslan av att befinna sig i ett publikhav i extas och satsa på matchen man tittar på.

Sportande musiker

Förutom att musik förknippas med sport med tanke på att musik hörs på sportevenemang är det inte ovanligt att musiker sportar. För att kunna hålla igång på scenen under en hel konsert måste man nästan träna någonting och alla väljer naturligtvis den sorts träning eller sport de tycker bäst om. Nyligen kunde man läsa om Icona Pop, som både är aktuella med en ny låt och One Direction-turnén. Dessutom höll de i ett uppvärmningspass på Nikes träningshelg i Stockholm ”Just Do It-weekend”. De menar att träningen är avgörande för att de ska orka hålla igång och prestera varje dag på den nivå de vill. Fysiskt måste de träna för att orka med att stå på scenen och sjunga, dansa och ge allt. Dessutom menar de att träning också är bra för psyket, då det rensar huvudet när man har mycket att göra och också väcker kroppen när man varje dag flyger mellan olika tidszoner. Den bästa sortens träning de vet är att gå ut och springa på de nya ställen de kommer till, då de både ser städerna och får frisk luft och träning.

Lyssna på musik när du sportar

Ännu en länk mellan musik och sport är att man kan lyssna på musik när man sportar. Det är inte ovanligt att man i lagsporter har på musik under uppvärmningen inför en match, men också om man tränar själv kan man ha stor nytta och glädje av musik. På gym finns det ofta musik i högtalarna eller till och med filmer att titta på vid löpbanden. Många tycker att det kan vara lite tråkigt att springa eller cykla långt, men om man lyssnar på bra musik blir det genast mycket roligare. Tack vare modern teknik kan man numera även lyssna på musik när man träningssimmar, om man har en vattentät musikspelare. Beroende på vilket tempo man vill ha under träningen kan man enkelt skapa sin egen musiklista. För simning kanske man vill ha ett lugnare tempo, medan man vid löpning vill ha lite snabbare låtar. Man kan naturligtvis också köra lugnare i början, snabbare i mitten och sedan lugnare mot slutet igen. Valet är helt och hållet ditt.


2 kommentarer: